Espeleo World

Cova Nº1 de la Font Freda

Cova de 40 metres de recorregut al Barranc de la Font Freda, a Isona i Conca Dellà.


La cova s'obre amb dues boques que conflueixen a l'interior després de recórrer uns 7 metres en pendent ascendent, a més entre ambdues galeries trobem un conducte a uns 2 metres d'alçada (+4 metres respecte la boca),que també les comunica, aquest conducte travessa la galeria situada més al N, continuant uns 5 metres fins a fer-se impracticable.
A partir de la unió de les dues galeries d'entrada, la cova segueix en direcció SO durant uns metres, a la vegada que va minvant les seves mides, fins a quedar un petit conducte ascendent impracticable que és situa a +3 metres d'alçada respecte a la boca.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Isona i Conca Dellà
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Serres marginals - Est
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 4 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-05-29 14:49:54

Situació


A la carretera L-512 de Artesa de Segre a Tremp, un cop passat Montargull, trobem uns 1800 metres més endavant a l'esquerra i en una corba la desviació a les masies de Tòrrec. Després de passar cal Sala ens desviarem a la dreta cap a cal Vansa, 125 metres abans d'arribar a la masia, trobarem una pista a l'esquerra apta per a vehicles 4x4, la seguirem durant uns 1700 metres on trobarem una desviació, seguirem per l'esquerra uns 200 metres on trobarem un lloc ampli per donar la volta i aparcar. A partir d'aquí seguirem la pista, aquesta va seguint el barranc de la Font Freda pel seu marge esquerre hidrogràfic fins arribar al barranc. Baixarem pel llit del barranc i en uns 10 minuts de marxa en època seca, arribarem a un ressalt del barranc des d'on veurem les boques de la cova, baixarem el ressalt i pujarem pel vessant dret on hi ha un petit torrent, fins arribar a la base d'una cascada temporal d'èpoques plujoses. A partir d'aquí seguirem per la base del cingle en direcció S, en pocs metres ens situarem sota la boca de la cova, a la qual accedirem mitjançant una grimpada. Al començament hi ha un “parabolt” per facilitar la pujada. A la boca hi ha instal·lada una placa amb un “maillon” per facilitar la baixada en doble corda.

Història


No coneixem cap documentació ni referència sobre aquesta cavitat.
Tenim constància que a mitjans la dècada dels 90 del passat segle, uns escaladors van baixar en ràpel des de dalt del cingle, però no hi van arribar a entrar.
També hem pogut constatar que la cova era coneguda i utilitzada pels habitants de la zona, ja que a la boca hi ha les restes d'un rusc d'abelles fet de canyís.
Pel que fa al nom, s'ha posat el de Font Freda, degut a la seva proximitat amb aquesta coneguda i cabalosa font.

Topos

topo Cova Nº1 de la Font Freda

Media

foto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Fredafoto Cova Nº1 de la Font Freda

Biblio

 • Dades inèdites recopilades per l'equip d'EspeleoÍndex.