Espeleo World

Cova del Pou

Cova de 68 m. de recorregut al conjunt de les Esplugues de Carme (l'Anoia)


La cavitat presenta una balconada d'uns 15 metres d'ample, lloc on s'obren tres boques que donen pas a sengles cambres intercomunicades, essent la del mig la més important; a la cambra occidental, molt baixa de sostre, s'obre la boca d'un pou de 3,50 metres de fondària que ens situa al pis inferior, format per unes petites saletes molt concrecionades. També accedim al pis inferior a través d'una gatonera situada a la cambra del mig, que ens estalvia davallar i pujar el pou. A l'igual que les altres coves, aquesta cavitat està totalment seca i amb molta pols.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Carme
 • Comarca: Anoia
 • Unitat: Anoia, l'
 • Recorregut: 68 metres
 • Desnivell: 4 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Travertins
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-10-22 13:20:25

Situació


Anant per la carretera BV-2131 de la Pobla de Claramunt a Carme, a uns 150 metres del pont del km. 4 abans d'arribar a aquesta última localitat, hi ha un trencall a l'esquerra que porta al veïnat de les Esplugues de Carme. Un cop s'arriba a la primera casa hi ha un camí que ens porta al peu del cingle, passar per sota la Cova del Temple i uns 7 metres penjada de la paret es troba la Cova del Pou. Encara que la pujada es pot fer en lliure, és recomanable portar una corda per tal de fer un rappel a doble corda per poder baixar.
Coordenades aproximades a revisar.

Història


Conegudes des de temps immemorials.
Les dades més antigues d'una descripció d'aquestes coves són degudes a l'escolapi P. Calonge que les va visitar el 12 de juliol del 1885 i de les que va fer una acurada descripció, a més d'anomenar cada cavitat amb un nom particular: Temple, Pou, Bressol i Forats.
Posteriorment van ser visitades per Font i Sagué i per Almera, sense fer gaire difusió. Aquesta vingué de la mà de Marià Faura i Sans que el dia 14 de setembre del 1907, acompanyat del Dr. Colomines, el seu nebot Timoteu Colomines (president aleshores del Club Muntanyenc) i del propietari de Mas Guineu i del terreny on s'ubiquen les coves, van fer una visita tot deixant constància dels escrits pel P. Calonge.
Durant anys les coves han estat visitades per multitud de gent (especialment la Cova del Temple per ser la més accessible), alguns sense gaires escrúpols a l'hora de mantenir la seva integritat.
No és fins l'estiu del 1973 que membres del GE Pedraforca es tornen a interessar i fan un aixecament topogràfic de les quatre cavitats, tot anomenat-les Coves de les Esplugues i numerant-les de l'1 al 4, de la més occidental a la més oriental.
Finalment, F. Cardona publica l'any 1989 un documentat treball del conjunt de cavitats, amb noves topografies i altres dades, producte de les visites fetes amb companys de l'Espeleo Club de Gràcia.

Topos

Media

Biblio

 1. Cardona, Ferran (1989).- “Les coves de Carme. Cent anys després de la visita del P. Calonge”. Exploracions (13): 31-37. Espeleo Club de Gràcia. Barcelona.
 1. Faura i Sans, M. (1909).- “Les Coves del Balç de les Roquetes, a Carme”. Sota Terra (I): 73-98. Club Muntanyenc. Barcelona.
 1. Mor, Jordi (1975).- “Les Coves de les Esplugues”. Ildobates (6): 32-51. GEP – Agrupació Excursionista Pedraforca. Barcelona.
 • Fotografies facilitades per Alfred Montserrat (ERE-CEC).