Cova del Cudó

Cova de 140 metres de recorregut a Mont-ral.

La boca de grans dimensions, dóna pas a una galeria que poc a poc va minvant les dimensions fins a fer-se estreta i acaba en un pou que comunica amb una galeria situada 14 metres més avall. Aquesta sala, allargada en sentit N-S, comunica lateralment amb una galeria que es dirigeix cap al OSO, que després de 12 metres arriba a un nou pou de -6 metres, al fons del qual i una mica elevada hi ha una gatonera que accedeix a una altra sala en forma de finestra, oberta a uns 2 metres sobre la seva base. Aquesta sala és allargada en sentit NE-SO amb el sostre baix i el terra ocupat per una gran quantitat de gours amb aigua, tota la sala és d'una gran bellesa.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mont-ral
 • Comarca: Alt Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 140 metres
 • Desnivell: 27 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des de Mont-ral, ens dirigirem cap a l'O, i agafarem el camí de la Foradada, passarem pel serrat de l'Avenc fins arribar a un coll on veiem la Foradada i ens dirigirem cap a ella. Un cop passada la Foradada seguirem per la dreta a peu de cingle, passarem per un túnel de roca i al cap d'uns 250 metres des de la Foradada ens enfilarem per un pendent de roca en direcció a la base del cingle superior on trobarem, primer la boca inferior de la cova de Mont-ral i uns vint metres més endavant la cova del Codó.

Història

Esmentada per J. Ferraté en la seva obra Espeleologia de les comarques tarragonines, sense aportar cap més dada. De ben segur era coneguda i possiblement visitada per excursionistes de Reus.
En les seves recerques biospeleològiques, F.Español i A.Lagar la visiten en més d'una ocasió l'any 1951.
No és fins el 1972 que es publica la seva primera i única topografia coneguda, realitzada per membres del GIEM (Montblanc) els anys 1971 i 1972, tot anomenant-la Avenc d'en Cudó.

Topogràfics

topo 0: Cova del Cudó

Fotos

foto 0: Cova del Cudó
foto 1: Cova del Cudó
foto 2: Cova del Cudó
foto 3: Cova del Cudó
foto 4: Cova del Cudó

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès): 246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
 1. GIEM (1972).- “Cavidades topografiadas en la Serra de Prades y lista de las mayores cavidades” Com. II Simposium Met. Espeleológica. SIE i CRE. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.