Cova del Bosquet

Cova als Solans de Cisterer, Mont-ral.

Boca de 8,50x2,89 metres que dóna pas a una galeria d'uns 5 metres de recorregut, a la paret del fondo hi trobem dos forats que es comuniquen a l'interior, donant accés a una petita sala amb el sostre baix, el terra està totalment remogut.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Mont-ral
  • Comarca: Alt Camp
  • Unitat: Muntanyes de Prades
  • Recorregut: 17 metres
  • Desnivell: 1 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Dolomies
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-12-21 14:45:37

Situació

Carregant mapa...


Des del nucli de Mont-ral, ens dirigirem cap a l'O, seguint el camí de la Foradada i passant pel Serrat de l'Avenc, un cop a la Foradada seguirem en direcció al Portal de l'Abellera, passarem per un túnel de roca i al cap d'uns 250 metres des de la Foradada passem per la desviació on a sobre es troben la boca inferior de la cova de Mont-ral i la cova del Codó, seguirem el camí en direcció al Portal de l'Abellera i de seguida arribarem a les coordenades (ETRS89 338580 – 4572052), en aquest punt sortirem del camí per l'esquerra i baixarem el pendent sense camí en direcció SO durant 75 metres i amb un desnivell de 33 metres on trobarem la boca de la cova.

Història

Localitzada el juny de 1956 per Albert Prunera de Reus i Modesto Llord (de sobrenom Carboner) de la Febró, aquests van fer la primera prospecció trobant un ídol-placa.
Durant els mesos de juny i juliol es realitzen les excavacions a la cova, on hi participen a més dels dos anteriorment citats, el Dr. Salvador Vilaseca, la seva filla Lluïsa Vilaseca i José Mercader del Centre de Lectura de Reus. Els resultats de les excavacions apareixen publicats aquell mateix any a Zephyirus.
Des de llavors no s'havia tornat a tenir noticia de la cova del Bosquet, tot i la infructuosa recerca de la cova per part gent prou diversa. Finalment en un cop de sort es localitza quan en realitat es cercava una altra cova, i constatant que la cova del Bosquet no s'havia trobat degut a que totes les dades sobre la seva situació que va donar Salvador Vilaseca eren errònies, llevat de l'alçada. D'entrada la situava a 2 quilòmetres del Bosquet, entre la Punta Moliner i el Racó de Sant Pere, quan en realitat està a 750 metres del Bosquet i just al Sud de la cova del Codó, a 80 metres per sota d'aquesta. A més el Nord del croquis que va fer té un error de 180 graus.
Ignorem els motius que va tenir per donar aquesta informació tan esbiaixada, tal vegada tenia intenció de tornar-hi per continuar l'excavació i no volia que hi apareguessin saquejadors, en el article ja en fa esment d'aquest fet en referència a la cova de la Moneda, però aquesta ja és una altra història.

Topogràfics

topo 0: Cova del Bosquet
topo 1: Cova del Bosquet

Fotos

foto 0: Cova del Bosquet
foto 1: Cova del Bosquet
foto 2: Cova del Bosquet
foto 3: Cova del Bosquet
foto 4: Cova del Bosquet
foto 5: Cova del Bosquet
foto 6: Cova del Bosquet
foto 7: Cova del Bosquet
foto 8: Cova del Bosquet
foto 9: Cova del Bosquet

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès): 246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
  2. Perea Simón, Eugeni (1994).-La geografia i la història de Mont-ral a través de la seva onomàstica. 1-331. edició digital 2009. Societat d'onomàstica/ICGC.
  3. Vilaseca, Salvador.; Prunera, Albert. (1956).-”La cueva del Bosquet en los Motllats, Sierra de Prades”. Zephyrus (vol.7):207-215. U. Salamanca.
  • Dades, topografia, coordenades, situació i fotografies, facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC). Desembre de 2020.

Copyright © Espeleoworld 2023.