Cau de l'Avi Company

Ínfim avenc a la zona de la Pedrosa (el Montgrí),

La boca de 110 x 124 centímetres dóna accés a un pou de 1,80 metres que és pot davallar sense problemes, un cop a la base, trobem una petita galeria en angle recte que acaba als pocs metres. El desnivell és de 2,50 metres amb un recorregut total de 8 metres.
Lamentablement en estar a tocar del camí, sempre hi ha algun desaprensiu que aprofita per tirar-hi ampolles i llaunes de begudes buides.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Torroella de Montgrí
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Montgrí, el
 • Recorregut: 8 metres
 • Desnivell: 2 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2019-04-15 15:03:07

Situació

Carregant mapa...


Des de l'Estartit ens dirigirem fins a la cruïlla del carrer de la Pujada de la Primavera amb el carrer Cantabria, a partir d'aquest punt durant els mesos d'estiu està prohibit el pas als vehicles.
A partir d'aquí cal seguir la carretera de l'Estartit a l'Escala, aquest tram és asfaltat, en arribar al final de la pujada hi ha una cruïlla, creuem la carretera i trobem un pla on s'aparca, d'aquí surt el camí cap a la Cala Pedrosa, al cap de 700 metres trobarem una cruïlla, cal seguir a l'esquerra on 88 metres més endavant trobarem la boca de la cavitat al marge dret del camí.

Història

La primera notícia que tenim d'aquesta cavitat és d'una relació d'activitats biospeleològiques al Montgrí cap a l'any 1961. La citen com a Pou del Clot de l'Avi Company i li atorguen 20 metres de fondària.
Diuen que antigament tenia majors dimensions, però que alguns veïns de Torroella hi van fer esclatar bombes velles de la guerra civil, derruint-lo en la seva major part, desconeixem en quina data és va poder produí aquest fet.
Potser sigui certa la història de l'esclat de les bombes, però en Joan Pallarès la visità el 1979 i ja es va trobar que l'avenc tan sols tenia 5 metres. Encara uns anys més tard, el 2008, membres de la SIE – CEA observen que la fondària s'ha reduït a 2 metres.

Topogràfics

topo 0: Cau de l'Avi Company

Fotos

foto 0: Cau de l'Avi Company
foto 1: Cau de l'Avi Company
foto 2: Cau de l'Avi Company
foto 3: Cau de l'Avi Company
foto 4: Cau de l'Avi Company

Bibliografia

 1. Arbusé Bellapart, Narcís (2005).-El Montgrí pas a pas. 174 pp. Cossetània Edicions. Valls
 2. Balcells, E.; Español, F.; Soler, M. (1963).- “Exploraciones subterráneas en 1961-62 (Campaña del macizo del Montgrí)” Suplemento Informativo y bibliográfico de Miscelánea Zoológica. Vol. I, Fasc. V: 23-24. Museo de Zoología. Barcelona.
 3. Pallarès-Personat, J. (1981).- “Recull espeleològic i visió topoclimàtica del massís del Montgrí”. Gours (8): 7-14. GEFOMA. Barcelona.
 4. Valles, Jordi de (2010).-Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum 4. 397 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Fitxa actualitzada l'abril de 2019. Coordenades, situació, topografia i fotos aportades per col·laboradors d'espeleoindex.

Copyright © Espeleoworld 2023.