Avenc Vell

Avenc de 21 metres de fondària al municipi de Sitges

Està constituït per un únic pou de 20 metres el tram final es fa més ample al entrar en contacte lateralment amb un conducte de cúpula cega, la base en pendent ens situa a -21'3 metres com a punt de màxima penetració de la cavitat.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sitges
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 26 metres
 • Desnivell: 21 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-11-26 17:25:58

Situació

Carregant mapa...


L'accés més fàcil es remuntant el Fondo de Vallbona des de la urbanització Rat Penat. Aquest comença a la rotonda de la urbanització (plaça de l'Alcalde Güell, on seguirem el carrer situat més a la dreta, arribant pràcticament al llit del Fondo de Vallbona. En aquest sector es presenta ample i pedregós i es pot transitar pel mig, en alguns trams trobem un corriol molt perdut que passa a pocs metres per sobre del fondo. Més endavant trobem la confluència amb una riera que baixa de la cucona  la Sibina i passada aquesta s'ha de cercar un camí que remunta per l'esquerra hidrogràfica i uns 20 metres per sobre del fondo i que presenta algunes parets de contenció al mig del seu recorregut. Aquest camí mena de nou al llit de la riera, prop de la confluència d'una altra riera que recull tots els tributaris de la zona del Bassot de l'Arbre. A partir d'aquí s'ha de seguir poc més d'un centenar de metres pel torrent principal molt més estret i embrossat, fins assolir la confluència de dues torrenteres que baixen del Campgràs. Des del punt d'unió d'ambdues, cal remuntar en línia recta uns 10 metres i es troba la boca de l'avenc Vell i un xic a la dreta l'avenc dels Bessons, i encara entre ambdós trobem l'avenc del mig. Aquest itinerari es fa aproximadament en 1 hora.

Història

Els avencs Ramon Valls , Bessons i Vell eren coneguts per Gilberto, que fou masover de la Pleta fins a mitjans de 1964. A les primeries de l'estiu del 1958 aquest home acompanyà a membres de la SES-Puigmal fins la boca del que seria l'avenc Ramon Valls i que exploraren totalment el dia 17 d'agost d'aquell mateix any (no el 1960 com es diu al catàleg de Garraf). Els altres avencs propers (Bessons, Vell i Mig) foren explorats també per aquest grup en la mateixa època.

Topogràfics

topo 0: Avenc Vell

Fotos

foto 0: Avenc Vell
foto 1: Avenc Vell
foto 2: Avenc Vell

Bibliografia

 1. Borrás Xavier, Joan. (1974).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf (II):1-166. Barcelona.
 2. Miñarro, Josep M. (1990).-“Revissió d'unes cavitats del Fondo de Vallbona”. Espeleosie (31):11-16. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 3. SES Puigmal.(1958).-“Avenc Ramon Valls”. Cordada (42):11.Barcelona.
 • Fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).

Copyright © Espeleoworld 2023.