Avenc Raspós

Avenc de 6 metres de fondària a la capçalera del Fondo del Bruc (Garraf)

Es tracta d'una petita cavitat estructurada en diàclasis entrecreuades, consta de dues petites boques, la situada més al NO és la més gran (actualment de 0,70X0,40 m). La boca més petita té únicament 0,35X0,40 m.
Accedim per la boca gran mitjançant un R-1,50 metres on trobem una galeria d'uns 0,40metres d'amplada, i 1,40 metres de longitud en direcció Nord, la cavitat sembla continuar continuar, però uns blocs impedeixen avançar.
Des de sota la boca d'entrada, i en direcció S, trobem un passadís descendent on baixarem dos R-1 metre seguits. Al segon i una mica elevat i lateral trobem un petit ressalt que és la base del pou que ve de la boca petita.
A la base de l'últim R-1 mencionat anteriorment arribem a la primera diàclasi perpendicular. A la dreta fineix a 1 m de distància. La nova galeria té 1,20 metres d'alçada per 0,50 metres d'amplada, continuant per l'esquerra es baixa un fort pendent per un pas estret. A 1,50 metres trobem una altra diàclasi que creua. En aquest punt gairebé no ens podem moure, ja que les dimensions de la galeria han minvant força. Aquí es troba la cota de màxima penetració a la cavitat, -6 m.
En front la galeria acaba en poc més d'un metre. A l'esquerra una nova diàclasi fineix de seguida, la cavitat hauria de tenir la continuació lògica per la branca de la dreta on és perceptible un corrent d'aire fresc. Malauradament es tracta d'una fissura de 0,17 m d'amplada totalment impenetrable, una tirada amb el “disto” dóna -4 m, ja que es tracta d'un pouet.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 9 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-11-15 16:10:23

Situació

Carregant mapa...


Sortim del Campgràs i seguim el camí del puig la Morella (GR-92). Arribem al coll (al SO del cim) i continuem pista avall gairebé fins al pla del Bruc.
Des del coll la pista baixa bastant recta, al cap d'uns 400 metres fa un tomb sobtat a l'esquerra i després un a la dreta, enfilant de cara el corral del Bruc. Seguim un tram més o menys recte, deixem a la dreta les ruïnes d'una barraca fins a una altra corba a la dreta. La pista planeja fent un obert gir a l'esquerra seguit d'un altre a la dreta, la pista segueix recta fins arribar a una cruïlla. Uns 30 metres abans d'aquesta cruïlla, a l'esquerra trobem un pal de fusta de l'antiga línia de baixa tensió, situant-nos a la base del pal, seguirem en direcció S10E durant 35 metres, on trobarem la boca de l'avenc Raspós Petit o de la Somera, al començament d'un petit pla. Des d'aquí seguirem en direcció S, durant 12 metres on trobarem la cavitat darrera d'uns matolls de Garric.

Història

La primera exploració fou realitzada l'any 1967 pel GES del CM Barcelonès. Joan Borràs (GES), hi torna el maig de 1972 per fer la topografia. El maig del 2014 el GE Badalona, fa una revisió topogràfica.

Topogràfics

topo 0: Avenc Raspós
topo 1: Avenc Raspós

Fotos

foto 0: Avenc Raspós
foto 1: Avenc Raspós
foto 2: Avenc Raspós
foto 3: Avenc Raspós

Bibliografia

 1. Borràs Xavier,J.(1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf (I):1-155.
 • Dades extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 25-5-2015. Dades: Enric Porcel

Copyright © Espeleoworld 2023.