Espeleo World

Avenc d'en Pere

Avenc de 93 m. de fondària al massís de Garraf (Begues)


La petita boca de l'avenc, producte d'una desobstrucció, enllaça amb un pouet de 8 metres amb un replà a 3 metres del seu inici. A la seva base comunica amb un nou pou, de volta cega, i de 10 metres de desnivell, al que segueix tot seguit un de 13 metres. A la base d'aquest s'inicia una altre d'uns 25 metres de fondària que enllaça lateralment amb dues concavitats, també de volta cega i unides per coalescència, que originen la cambra de majors dimensions de la cavitat. Al seu punt més baix s'origina un nou pou, cilíndric i de 26 metres de desnivell. A 3 metres per damunt la seva base existeix una finestra que permet penetrar en una concavitat diaclasada i de secció inclinada que baixa uns 12 metres més, constituint el seu fons el punt de màxima penetració de l'avenc a la cota – 93.
Cal tenir present que en algun moment s'ha detectat hipòxia, essent una les cavitats del Garraf en que el percentatge d'oxigen era més baix.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 130 metres
 • Desnivell: 93 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Troglocharinus ferreri reitt. Recollits per Oleguer Escolà prop d'un centenar d'exemplars vius, el dia 7 de novembre de 1975.
 • Última revisió: 2013-06-09 14:53:19

Situació


Sortim del Campgràs i seguim el camí de la Morella. Arribem al coll de l'Infern (al SO del cim) i continuem avall gairebé fins al pla del Bruc.
Des del coll de l'Infern el camí baixa bastant recte, al cap d'uns 400 metres fa un tomb sobtat a l'esquerra i després un a la dreta, enfilant de cara el corral del Bruc. Seguim un tram més o menys recte, deixem a la dreta les ruïnes d'una barraca fins a una altra corba a la dreta. D'aquest punt, a la nostra esquerra, surt un corriol molt desdibuixat que va baixant cap a la llera del fondo on es veuen unes fites. L'avenc d'en Pere, ens queda a la nostra dreta, uns 10 metres abans d'arribar al fondo.

Història


Descobert a principis del 1967 per un grup de membres del GES – CMB capitanejat per Xavier Coromina. La boca va ser oberta per desobstrucció i degut a la seva estretor el primer en passar va ser el xicot més petit, de nom Pere.
Es va explorar i topografiar totalment el mes de març del 1967.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs Xavier, Joan. (1973). Catálogo Espeleológico del macizo de Garraf (1-155)
 1. Ferrer Rico, Victor. (2006).-”Fitxes i topografies” Avencs de Garraf i d'Ordal (monogràfic).
 1. Ullastre, Joan (1967).- “Morfogénesis de una nueva sima: l'Avenc d'en Pere” Geo y Bio Karst (12): 20-22. Ed. J.Mª Armengou. Barcelona.
 • Fotos d'en Josep Pastor i fotos sense rètols, extretes del blog www.espeleobloc.com.es, post del dia 17 de desembre de 2012.