Espeleo World

Avenc d'en Pere

Avenc de 93 m. de fondària al massís de Garraf (Begues)


La petita boca de l'avenc, producte d'una desobstrucció, enllaça amb un pouet de 8 metres amb un replà a 3 metres del seu inici. A la seva base comunica amb un nou pou, de volta cega, i de 10 metres de desnivell, al que segueix tot seguit un de 13 metres. A la base d'aquest s'inicia una altre d'uns 25 metres de fondària que enllaça lateralment amb dues concavitats, també de volta cega i unides per coalescència, que originen la cambra de majors dimensions de la cavitat. Al seu punt més baix s'origina un nou pou, cilíndric i de 26 metres de desnivell. A 3 metres per damunt la seva base existeix una finestra que permet penetrar en una concavitat diaclasada i de secció inclinada que baixa uns 12 metres més, constituint el seu fons el punt de màxima penetració de l'avenc a la cota – 93.
Cal tenir present que en algun moment s'ha detectat hipòxia, essent una les cavitats del Garraf en que el percentatge d'oxigen era més baix.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 130 metres
 • Desnivell: 93 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Troglocharinus ferreri reitt. Recollits per Oleguer Escolà prop d'un centenar d'exemplars vius, el dia 7 de novembre de 1975.
 • Última revisió: 2013-06-09 14:53:19

Situació


Sortim del Campgràs i seguim el camí de la Morella. Arribem al coll de l'Infern (al SO del cim) i continuem avall gairebé fins al pla del Bruc.
Des del coll de l'Infern el camí baixa bastant recte, al cap d'uns 400 metres fa un tomb sobtat a l'esquerra i després un a la dreta, enfilant de cara el corral del Bruc. Seguim un tram més o menys recte, deixem a la dreta les ruïnes d'una barraca fins a una altra corba a la dreta. D'aquest punt, a la nostra esquerra, surt un corriol molt desdibuixat que va baixant cap a la llera del fondo on es veuen unes fites. L'avenc d'en Pere, ens queda a la nostra dreta, uns 10 metres abans d'arribar al fondo.

Història


Descobert a principis del 1967 per un grup de membres del GES – CMB capitanejat per Xavier Coromina. La boca va ser oberta per desobstrucció i degut a la seva estretor el primer en passar va ser el xicot més petit, de nom Pere.
Es va explorar i topografiar totalment el mes de març del 1967.

Topos

topo Avenc d'en Pere

Media

foto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Perefoto Avenc d'en Pere

Biblio

 1. Borràs Xavier, Joan. (1973). Catálogo Espeleológico del macizo de Garraf (1-155)
 1. Ferrer Rico, Victor. (2006).-”Fitxes i topografies” Avencs de Garraf i d'Ordal (monogràfic).
 1. Ullastre, Joan (1967).- “Morfogénesis de una nueva sima: l'Avenc d'en Pere” Geo y Bio Karst (12): 20-22. Ed. J.Mª Armengou. Barcelona.
 • Fotos d'en Josep Pastor i fotos sense rètols, extretes del blog www.espeleobloc.com.es, post del dia 17 de desembre de 2012.