Avenc Brut

Avenc de 5 m. de fondària a la capçalera del Fondo del Bruc

Passada la petita boca, s'accedeix a una diàclasi d'una longitud mitja de 3 metres i una fondària de 4 metres que s'estreny progressivament. Arribats a aquest punt, i sense possibilitats de moure'ns gaire, observem que al SO un r-1 porta al final de la galeria a uns 2,50 metres. En direcció NE, als 2 m el pas es fa impenetrable malgrat que s'albira continuació.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 10 metres
 • Desnivell: 5 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-11-15 15:50:59

Situació

Carregant mapa...


Sortim del Campgràs i seguim el camí del puig la Morella (GR-92). Arribem al coll (al SO del cim) i continuem pista avall gairebé fins al pla del Bruc.
Des del coll la pista baixa bastant recta, al cap d'uns 400 metres fa un tomb sobtat a l'esquerra i després un a la dreta, enfilant de cara el corral del Bruc. Seguim un tram més o menys recte, deixem a la dreta les ruïnes d'una barraca fins a una altra corba a la dreta. La pista planeja fent un obert gir a l'esquerra seguit d'un altre a la dreta, la pista segueix recta fins arribar a una cruïlla. Uns 30 metres abans d'aquesta cruïlla, a l'esquerra trobem un pal de fusta de l'antiga línia de baixa tensió, situant-nos a la base del pal, seguirem en direcció S10E durant 35 metres, on trobarem la boca de l'avenc Raspós Petit o de la Somera, al començament d'un petit pla. Des d'aquí seguirem en direcció S40E durant 12 metres on trobarem la cavitat enmig d'uns matolls de Garric. També el podem situar des de l'avenc Raspós, ja que es troba a 9 metres a l'E35N d'aquesta cavitat.

Història

La primera exploració fou realitzada l'any 1967 pel GES del CM Barcelonès. Joan Borràs (GES), hi torna el maig de 1972 per fer la topografia. El maig del 2014 el GE Badalona i el CE Castellar del Vallès, fan una revisió topogràfica.
Per altra banda, hem observat que a l'edició del mapa de l'Alpina de l'any 1961, hi ha una ampliació de dades feta pel SES-Puigmal apareixent situat en el mateix l'Avencó del Bruc amb el nº 123. A la guia posa que té 6 m. de fondària i li dóna una alçada de 483 m.s.n mar.
Després de publicar el seu Catàleg, en Borràs fa una revisió total del mapa de l'Alpina i aquest avenc ja desapareix definitivament.
Per la situació en el mapa, la semblant fondària i la similitud en el nom, és més que probable que ambdós avencs siguin el mateix.

Topogràfics

topo 0: Avenc Brut
topo 1: Avenc Brut
topo 2: Avenc Brut

Fotos

foto 0: Avenc Brut
foto 1: Avenc Brut
foto 2: Avenc Brut

Bibliografia

 1. Borràs Xavier,J.(1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf (I):1-155.
 • Dades extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 25-5-2015. Dades: Enric Porcel

Copyright © Espeleoworld 2023.