Avenc del Sifó

Avenc de 15 m. de desnivell vora la Cova Marigot (Benifallet)

Una estreta boca circular(0,5 m de diàmetre), dóna pas a un petit ressalt d'un metre. A la base comença una galeria baixa amb sòl sorrenc i que als 3 metres desemboca, a mà esquerra, una xemeneia que fineix als 6 metres d'ascens vertical (+ 5 m respecte la boca). Tres metres més endavant, la galeria, ja alta, finalitza en una sala amb abundant concreció parietal però amb poques estalactites i només concentrades a l'extrem O. Aquesta sala es pot considerar el primer pis, ja que mitjançant dos ressalts, un junt a la galeria d'accés i l'altre, més estret, en un extrem de la sala, ens situen en un pis intermedi, molt concrecionat en el sostre i parets. Seguim descendint i s'arriba a una sala amb el sòl ocupat per pedres i que té un estret pas que comunica amb el pis intermedi. En aquest lloc és on hi ha la màxima fondària de la cavitat. Desnivell total: 15 m (-10;+5)
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Benifallet
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Serres de Cardó i del Boix
 • Recorregut: 26 metres
 • Desnivell: 15 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2019-05-06 12:35:59

Situació

Carregant mapa...


Es troba a uns 2,5 quilòmetres al S de Benifallet, al vessant esquerre hidrogràfic del barranc d'en Jordi.
A la carretera T-301 de Tivenys a Benifallet, gairebé arribant al quilòmetre 21 i del costat dret, surt una pista asfaltada que després d'1,5 quilòmetres ens durà fins l'aparcament habilitat per visitar les coves.
Des de la Cova Meravelles s'ha de seguir el sender que segueix el peu del cingle i a uns 100 metres més enllà, a l'esquerra, trobem la petita i circular boca de l'avenc, elevada a uns 3 metres del sender i de difícil visió.
Coordenades aproximades.

Història

Faura, en el seu Recull (1909) fa esment de: La Aumediella i Avenc prop de la Aumediella (sic), sense aportar cap més dada.
Ja no tenim més notícies posteriors, però imaginem que aquest avenc citat per Faura és el mateix que van explorar els membres del GIE – Club Excursionista de Gràcia la Setmana Santa de 1967 i que van batejar com Avenc del Sifó.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Sifó
topo 1: Avenc del Sifó
topo 2: Avenc del Sifó

Fotos

Bibliografia

 1. Espeleo Club de Gràcia (1984).-”Contribució al Catàleg Espeleològic del Baix Ebre (Tarragona)”. Exploracions (8):47-57. EC Gràcia. Barcelona
 1. Faura, Marià. (1909).- “Recull Espeleològic de Catalunya”. Sota Terra (I): 1-26. Club Muntanyenc. Barcelona.
 2. GIE (1969).- “Sierra de Cardó (Resumen de las actividades realizadas hasta el 31 de diciembre de 1968). Butlletí del Club Excursionista de Gràcia (319): 2-5. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.