Avenc del Coll de Jouet

Avenc amb dues boques i 11 metres de fondària a Coll de Jou (Guixers).

La boca de l'avenc s'obre a dos metres per sobre de la base de la cara S del cingle, aquesta dóna pas a un pou de 4 metres, per seguir en fort pendent i estrenyin-se a mida que davallem, a la base accedim a una sala on trobem les restes d'un habitacle amb tota mena de deixalles (ampolles, cordes d'espart, sacs de roba i plàstic, cabassos i un llit fet de bigues de pi), tot en un estat d'abandonament de fa força anys. A la sala hi trobem una escala de fusta que ens porten fins unes escales excavades a la mateixa paret, aquestes donen una volta per guanyar alçada, fins arribar a un torn de fusta que encara es conserva. Es continua per un passadís artificial que ens durà a l'exterior per la boca de la cova dels Contrabandistes.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Guixers
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 50 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-01-16 02:17:06

Situació

Del costat N de la cruïlla que trobem al coll de Jou, surt una pista en direcció O, que als 120 metres fa un gir de 180º a la dreta. Des d'aquesta corba, ens dirigirem pels prats cap al SO durant 130 metres, on trobarem la boca de la cova dels Contrabandistes entre mig de boixos i matolls. La boca de l'avenc del Coll de Jouet, el trobarem uns metres més endavant penjada a la paret S del petit cingle.

Història

Conegut a la zona des de temps immemorial i utilitzat d'amagatall, estava condicionat per viure-hi. Sembla ser que es va utilitzar com a casa, pels presoners que obligaven a treballar a la carretera de Coll de Jou a Cambrils després de la guerra civil.
J. Subils el va explorar i topografiar entre els dies 4 i 6 de gener de 1964, curiosament no fa cap referència a la sala final ni a l'accés per la cova, coneguda popularment com dels Contrabandistes, aquesta part de la cavitat tampoc apareix a la topografia d'en Subils.
L'any 1980 membres del Centre Excursionista Solsonès, l'exploren i topografien en la seva totalitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Coll de Jouet
topo 1: Avenc del Coll de Jouet

Fotos

foto 0: Avenc del Coll de Jouet
foto 1: Avenc del Coll de Jouet
foto 2: Avenc del Coll de Jouet

Bibliografia

 1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol 5):1-233. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Codina,S.(1983).- “Avenc del Coll de Jouet i Avenc del Capolatell”. Corriol (60) CE Solsonès.
 3. Subils, J.; Senent, J.; Escolà,O.(1964).-”Operació Solsonès”. Montaña (90):47-55. CE Catalunya.
 4. Ubach, Montserrat; Escolà, Oleguer.(1968).-”Operació Solsonès – campanyes 1962 a 1965 (primera etapa). Espeleòleg (5):158-162. ERE-Centre Excursionista de Catalunya.
 5. Valles, Jordi de (2009).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell) Catàleg Espeleològic de Catalunya (2):1-384. EC Gràcia-FCE.
 • Coordenades, fotografies i dades extretes del blog de Xavier Bertolín, aiguesjuntes.blogspot.com.es/2010/03/avenc-de-jouet-cova-dels.html post del dia 30/3/2010.

Copyright © Espeleoworld 2022.