Espeleo World

Avenc del Coll de Jouet

Avenc amb dues boques i 11 metres de fondària a Coll de Jou (Guixers).


La boca de l'avenc s'obre a dos metres per sobre de la base de la cara S del cingle, aquesta dóna pas a un pou de 4 metres, per seguir en fort pendent i estrenyin-se a mida que davallem, a la base accedim a una sala on trobem les restes d'un habitacle amb tota mena de deixalles (ampolles, cordes d'espart, sacs de roba i plàstic, cabassos i un llit fet de bigues de pi), tot en un estat d'abandonament de fa força anys. A la sala hi trobem una escala de fusta que ens porten fins unes escales excavades a la mateixa paret, aquestes donen una volta per guanyar alçada, fins arribar a un torn de fusta que encara es conserva. Es continua per un passadís artificial que ens durà a l'exterior per la boca de la cova dels Contrabandistes.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Guixers
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 50 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-01-16 02:17:06

Situació


Del costat N de la cruïlla que trobem al coll de Jou, surt una pista en direcció O, que als 120 metres fa un gir de 180º a la dreta. Des d'aquesta corba, ens dirigirem pels prats cap al SO durant 130 metres, on trobarem la boca de la cova dels Contrabandistes entre mig de boixos i matolls. La boca de l'avenc del Coll de Jouet, el trobarem uns metres més endavant penjada a la paret S del petit cingle.

Història


Conegut a la zona des de temps immemorial i utilitzat d'amagatall, estava condicionat per viure-hi. Sembla ser que es va utilitzar com a casa, pels presoners que obligaven a treballar a la carretera de Coll de Jou a Cambrils després de la guerra civil.
J. Subils el va explorar i topografiar entre els dies 4 i 6 de gener de 1964, curiosament no fa cap referència a la sala final ni a l'accés per la cova, coneguda popularment com dels Contrabandistes, aquesta part de la cavitat tampoc apareix a la topografia d'en Subils.
L'any 1980 membres del Centre Excursionista Solsonès, l'exploren i topografien en la seva totalitat.

Topos

topo Avenc del Coll de Jouettopo Avenc del Coll de Jouet

Media

foto Avenc del Coll de Jouetfoto Avenc del Coll de Jouetfoto Avenc del Coll de Jouet

Biblio

 1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol 5):1-233. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Codina,S.(1983).- “Avenc del Coll de Jouet i Avenc del Capolatell”. Corriol (60) CE Solsonès.
 3. Subils, J.; Senent, J.; Escolà,O.(1964).-”Operació Solsonès”. Montaña (90):47-55. CE Catalunya.
 4. Ubach, Montserrat; Escolà, Oleguer.(1968).-”Operació Solsonès – campanyes 1962 a 1965 (primera etapa). Espeleòleg (5):158-162. ERE-Centre Excursionista de Catalunya.
 5. Valles, Jordi de (2009).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell) Catàleg Espeleològic de Catalunya (2):1-384. EC Gràcia-FCE.
 • Coordenades, fotografies i dades extretes del blog de Xavier Bertolín, aiguesjuntes.blogspot.com.es/2010/03/avenc-de-jouet-cova-dels.html post del dia 30/3/2010.