Espeleo World

Avenc de la Pleta

Interessant avenc de 75 metres de fondària proper al Mas de la Pleta, Sitges.


Una àmplia boca ens aboca a un pou de 4'60 metres, al que segueix una forta rampa seguida d'un nou pou amb petits replans fins a -11 metres, en aquest punt s'obre un pou de -25 metres, només passar l'entrada del pou, aquest s'obre adquirint unes dimensions forta espectaculars, al mateix indret s'obre una curta galeria que incideix al pou paral·lel, al sostre d'aquest es veu una galeria penjada. Un cop a la base del pou de 25 metres, s'obre un nou pou de 30 metres d'uns 5 metres de diàmetre, on el primer tram és en fort pendent amb alguns petits replans, per fer-se totalment vertical els darrers 17 metres, la base d'uns 6'35x3'50 metres té un suau pendent fins l'altre extrem, punt on s'obre un estret conducte vertical de 5 metres de fondària, seguit d'un altre de 2'39 fent-se ja aquest darrer tram summament estret. En aquest darrer tram de gatera vertical varem notar símptomes d'hipòxia (gener de 2011).
Material necessari: la cavitat està totalment equipada amb parabolts i xapes fixes, exceptuant la instal·lació exterior. Per l'exploració es pot utilitzar una corda de 60 metres fins el primer fraccionament que hi ha passat el desviador, i 40 metres per la resta de la cavitat, 8 mosquetons i 2 més amb xapes per la boca.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sitges
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 104 metres
 • Desnivell: 75 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-06-17 08:03:09

Situació


A uns 400 metres a l'OSO de la Pleta. Des de la part posterior de l'aparcament del Centre d'Informació del Parc, seguirem un camí que segueix una ruta de natura del Parc el qual va saltant els antics marges i que en direcció S es dirigeix cap a l'antiga bassa de la Pleta. En acostar-nos al torrent ens desviarem a la dreta per un corriol que s'endinsa buscant la fondalada d'aquest, el torrent agafa de seguida un fort pendent on hi trobarem la boca de l'avenc de la Pleta.

Història


La primera exploració es realitzada pel GES del CMB el setembre de 1956, assignant-li una fondària de -11 metres.
Pels voltants de l'any 2009 els germans Serrano (coneguts com els Dalton) pertanyents al club SES del GER (Sant Pere de Ribes), realitzen una desobstrucció al fons de la cavitat donant com a resultat la troballa d'un seguit de nous pous d'espectaculars dimensions, al final d'aquests van desobstruir una gatera vertical mitjançant la utilització de micros.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J. (1974).-Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. II . 165 pp. Barcelona.
 2. Serrano, Alex; Serrano, Santi (2010).-”Avenc de la Pleta -77 metres”. Espeleocat(8):12-18. FCE. Barcelona.
 • Dades, coordenades, fotografies i Topografia aportades per Francesc i Marc Rubinat.