Avenc de les Serps

Conegut avenc del Garraf amb noves galeries.

Boca de 2 x 1 metres que origina un curt tram en rampa per desembocar en un únic pou circular d'uns 5 metres de diàmetre i que baixa directament al fons de la cavitat.
Després d'una dura desobstrucció (2018) en l'extrem N de la base del pou es va aconseguir obrir un conducte que comunica amb una àmplia cambra on el sostre s'eleva uns 18 m. La seva base és una rampa ascendent coberta de fang i que a la seva part més alta comunica amb una galeria lateral de sostre d'uns 7 m d'alçada i segueix fins a una nova zona on l'alçada és d'uns 10 m. Aquí acaba de moment l'exploració.
Sembla que en algun punt, fins ara desconegut, podria tenir connexió amb el proper Avenc Morgan i Comas, però l'alt nivell d'hipòxia fa molt difícils els treballs d'exploració i encara més una possible desobstrucció.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Sitges
  • Comarca: Garraf
  • Unitat: Garraf, el
  • Recorregut: 73 metres
  • Desnivell: 29 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2021-07-15 15:09:20

Situació

Carregant mapa...


A uns 400 metres a l'OSO de la Pleta. Des de la part posterior de l'aparcament del Centre d'Informació del Parc, seguirem un camí que va saltant els antics marges i que en direcció S es dirigeix cap a l'antiga bassa de la Pleta. En acostar-nos al torrent ens desviarem a la dreta per un corriol que s'endinsa buscant la fondalada d'aquest, el torrent agafa de seguida un fort pendent on hi trobarem la boca de l'avenc de la Pleta, i una mica més avall al mig del llit del torrent s'obre la boca de l'avenc Morgan i Comas. Des d'ací haurem de seguir per l'esquerra hidrogràfica passant per sobre d'uns blocs on trobarem la boca de l'avenc de les Serps uns 10 metres més endavant.

Història

Descobert i explorat per membres del GES-CMB el setembre de 1956, tot convertint-se en una cavitat clàssica del massís.


En una visita a l'avenc, l'Emili Bifet (GERS) va intuir una possible continuació per un lateral de la base del bonic pou d'entrada. Va tornar en solitari i va començar a treure pedres tot aconseguint fer una foto de la continuació, posant el braç amb el telèfon mòbil pel foradet que havia obert. Aquí van començar els treballs de desobstrucció per part del membres del GERS, que es poden resumir en una campanya que va durar del 18 de maig de 2018 a l'1 de juny de 2019. Es van fer un total de 9 sortides, 6 d'elles dedicades a desobstruir el pas estret i els altres dies a topografiar l'avenc de les Serps, l'avenc Morgan i Comas i l'Avenc de la Pleta.
Es va treballar a la gatera tallant la pedra durant 7 jornades, amb aire injectat, degut a la penositat del treball en hipòxia i alt CO2 (hipercàpnia). Després d'habilitar un conducte horitzontal de 2 metres i 2 metres més verticals, es va accedir a la “Via GERS”. Van escalar el dos darrers pous amb l'esperança fallida de trobar una continuació.
El juny de 2018 es va fer una sortida conjunta amb membres de l'Espeleodijous, que van instal·lar una corda a la rampa remuntant. Tanmateix es va fer una exploració simultània a l'Avenc Morgan i Comas, tot arribant a sentir-se els crits, d'una manera molt apaivagada, entre els exploradors de les dues cavitats i sense poder concretar el punt on poden connectar ambdues.

Topogràfics

topo 0: Avenc de les Serps
topo 1: Avenc de les Serps

Fotos

foto 0: Avenc de les Serps
foto 1: Avenc de les Serps
foto 2: Avenc de les Serps
foto 3: Avenc de les Serps
foto 4: Avenc de les Serps
foto 5: Avenc de les Serps
foto 6: Avenc de les Serps
foto 7: Avenc de les Serps
foto 8: Avenc de les Serps
foto 9: Avenc de les Serps
foto 10: Avenc de les Serps
foto 11: Avenc de les Serps
foto 12: Avenc de les Serps
foto 13: Avenc de les Serps

Bibliografia

  1. Borràs, J. (1974).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. II . 165 pp. Barcelona.
  2. Lloret, J. (1973).- “El Avenc de les Serps” Gours (1): 44-47. GEFOMA. Barcelona.
  • Dades i topografia facilitades per Ignasi de Yzaguirre (GERS – AE Muntanya, Barcelona)
  • Fotografies i altres dades extretes del web: espeleodijous.cat Apunt del 6-9-2018

Copyright © Espeleoworld 2023.