Pou d'en Miquel

Cova de 153 metres de recorregut a Torroella de Montgrí.

El pou d'entrada, situat dins d'una edificació, és d'origen artificial amb un desnivell de -12 metres, unes escales metàl·liques faciliten el descens. La base es troba inundada i s'obre en un extrem d'una sala de 7X6 metres de sostre baix. En aquest punt, un sifó de forma allargada porta l'aigua fins la propera platja, situada a tant sols una trentena de metres.
Una acumulació de grans blocs, situats a la dreta de la sala en sentit de la marxa, conforma un brusc enlairament del sostre, en l'extrem oposat i després de recórrer 4 metres de galeria inundada, s'obre un pas baix d'uns 0,30 metres entre el sostre i l'aigua. Aquest pas és necessari per poder accedir a una gran sala de 28X23X3 metres. L'aigua ocupa les 2/4 parts de la planta, en l'extrem dret de la sala trobem un sifó de mides considerables i de -9 metres de fondària, percebent-se una continuació en forma de galeria horitzontal d'uns 2 metres de diàmetre, aquesta galeria es dirigeix cap a l'interior del massís mitjançant el cabussament dels estrats. La part no inundada de la gran sala, està ocupada per un gran despreniment dels estrats, al final del qual i després d'un curt desnivell ascendent, s'obre una estreta galeria entre blocs inestables d'uns 20 metres de recorregut, el nivell ascendent d'aquest arriba a situar-nos a +2,3 metres respecte l'accés del pou artificial.


Espeleometria:
Pou artificial: -12 metres
Sifó: -18 metres
Galeria respecte boca pou: +2,30


El desnivell total és de 32,30 metres (-30/+2,30).
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Torroella de Montgrí
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Montgrí, el
 • Recorregut: 153 metres
 • Desnivell: 32 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-11-17 03:03:03

Situació

Carregant mapa...


Es troba situat en el número 56 de l'Avinguda de la Platja, a la Cala Montgó, dins d'una finca particular propietat de l'hotel Cal Miquel. Es troba a l'interior d'una construcció en forma de caseta.

Història

El pou d'en Miquel es construí l'any 1978, amb l'objectiu de trobar un subministrament d'aigua subterrània per l'abastiment de la casa que hi ha a la finca.
L'any 1990, el GIRES s'assabenta de l'existència de la cavitat i realitza la primera exploració.
El 1991 es torna a explorar, realitzant la topografia.
L'any 1993 s'inicià l'exploració del sifó, donant una profunditat de -18 metres.
Actualment (2017), posats en contacte amb l'hotel Cal Miquel, se'ns ha comentat que aquests, advertits pels darrers espeleòlegs que la van visitar, no deixen fer exploracions degut al elevat perill de despreniments a l'interior de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Pou d'en Miquel
topo 1: Pou d'en Miquel

Fotos

foto 0: Pou d'en Miquel

Bibliografia

 1. GIRES (1993).-”Pou d'en Miquel”. Passamà (1):46-48. GIRES Sant Esteve Sesrovires.
 2. Valles, Jordi de (2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol-4):153-154. ECG/FCE.
 • Coordenades situació i fotografies facilitades per Montse Roca i Juli Serrano (SIE-CEA).

Copyright © Espeleoworld 2023.