Espeleo World

Grallera Petita del Boixeder

Petit avenc de 26 m. de fondària a la Serra del Cadí


La boca d'accés és allargada, d'uns 5 metres de llarg per 1,5 d'amplada i es troba taponada en bona part per blocs. El pou d'entrada és de 20 metres de profunditat i a la seva base s'origina una galeria descendent d'uns 25 metres de llargada amb una secció que oscil·la entre els 3 i els 5 metres d'amplada i es coberta en bona part per blocs i gran quantitat de guano de les gralles que nien al seu interior.
Establerta en una fractura de direcció N-S i amb un procés clàstic important.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Josa i Tuixén
 • Comarca: Alt Urgell
 • Unitat: Cadí - Moixeró
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 26 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-02-16 14:19:35

Situació


A la part superior del vessant S de la Serra del Cadí.
Des del poblet de Josa del Cadí s'ha de pujar fins el coll de Jovell (ja sigui per una pista que porta a Cornellana o pel GR 150-1). Des del coll s'ha de remuntar el vessant costerut i de difícil trànsit, sempre en direcció N i salvar els 600 metres de desnivell que hi ha fins la zona més herbosa dels Planell de Munt (o de Josa, segons l'ICC). La grallera petita es troba a tocar d'aquests planells i a un centenar de metres al NO de la grallera gran, uns pocs metres més elevada.
Es pot utilitzar la ruta senyalitzada, encara que sense camí, del GR 150-1, que surt del mateix coll de Jovell i quan s'arriba a l'alçada del 2400 metres, desviar-se cap a l'esquerra, planejant fins als Planells de Munt.
Coordenades aproximades, a revisar.

Història


Durant la febre per la recerca del fantasmagòric gouffre de la Sorcière (S.C. De Saint-Pons, 1964), van ser moltes les batudes que es van fer els anys posteriors per la serra del Cadí.
Una de les primeres va ser la protagonitzada per Francisco (Helios) Chavarria (GES - CMB), Oleguer Escolà (ERE – CEC) i A. Escolà, pare de l'Oleguer i que anava d'acompanyant. El dia 28 de juny del 1965 i abans de l'accidentada exploració de la grallera gran van portar a terme la primera exploració de la grallera petita, que aleshores van anomenar Grallera nº 1 de Josa.
Durant la campanya que la SIRE – UEC Sants va realitzar l'agost del 1968 es va tornar a explorar i es va aixecar l'única topografia que coneixem.

Topos

Media

Biblio

 1. Escolà, O. (1965).- “Noticia”. Cavernas (6): 197. Grup d'Espeleologia de Badalona.
 1. Miñarro, JM. (1972).- “Graller del Boixader”. EspeleoSie (12): 5-9. SIE del centre Excursionista Àliga. Barcelona.
 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. (L'Alt Urgell i la Cerdanya). Vol. 1: 166 pp. Políglota. Barcelona.
 1. Valles, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (Alt Urgell): 384 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.