Espeleo World

Forat dels Despistats

Petita cavitat d'uns 25 m. de recorregut a la Serra de l'Obac


Forma dos pous de 5 metres de fondària que donen a una mateixa planta en forma de L. Per l'extrem d'aquesta planta es dóna, planejant, a l'exterior altre cop, bo i passant per sota un pont de rocs. El forat dels Despistats és un interessant fons de torrent excavat aprofitant dues diàclasis N40 i N120, produint una curiosa desviació de les aigües provinents del torrent. A l'interior, i aprofitant que en època de pluges l'aigua ha de circular per l'interior, hi ha una banyera de senglars.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vacarisses
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 25 metres
 • Desnivell: 5 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-25 15:56:31

Situació


Pujant per la pista del torrent de La Saiola amunt, passada la surgència, surt un corriol a l'esquerra que travessa la llera. El seguirem però per comptes de travessar la llera seguirem tàlveg amunt uns cinquanta metres, fins a trobar l'inici d'un xaragall a la nostra dreta. Pujant vint metres i creuant un petit rocater arribarem al forat dels Despistats. Si ens passàvem de llarg el punt de desviar-nos de la llera del torrent de la Saiola, pocs metres més amunt ens trobaríem les restes d'una antiga pista de desboscament que baixa fins el mateix tàlveg per la nostra esquerra. És l'avís que ens hauríem passat uns metres. També és possible trobar el forat per la banda dels pous, però l'accés a l'interior de la cavitat és menys còmode; es segueix la pista de la Saiola amunt i passant de llarg el corriolet esmentat, pocs metres abans de revoltar el primer torrent, el baixarem pel tàlveg i a uns cinc metres trobarem la boca d'un dels pous.

Història


Interessant cavitat que fou ressenyada per en Salvador Vives a l'Arxiu del CET de l'any 1972. Trobaren casualment aquest forat després de tres diumenges resseguint canals i canaletes plenes d'esbarzers i brutícia, buscant l'avenc de Rosseguers, del qual tenien cites bibliogràfiques de 1935. D'ençà el 1971 ningú s'interessà per la cavitat restant 40 anys en el més complet oblit. El 23 d'octubre de 2011, després de diversos intents frustrats, l'Eduard Badiella juntament amb en R. Suades i J. Guillemot el retroben. En anteriors recerques també hi havia participat molt activament en Quim Solbas que, pocs anys abans, havia retrobat una altra cavitat que acumulava si fa no fa la mateixa quantitat d'anys d'oblit: el Forat del Serrat dels Ginebrers.

Topos

Media

Biblio

 1. Vives, Salvador (1972).- “Noves cavitats de l'Obac (III)”. Circular del Centre Excursionista de Terrassa (145): 119-122. Terrassa
 • Totes les dades ha estat extretes del web: caudelguille.net (Jordi Guillemot)