Forat del Riu Algars-2

Interessant cova de 285 m. de recorregut a Alfara de Carles (el Port)

Es penetra per una gatera de terra que ens porta cap a un tub de pressió que al cap d'uns 40 metres fa un gir sobtat. A una petita saleta trobem un pas elevat que, per una altra gatera fa cap a la Sala de les Trompetes. Aquí tenim dues opcions: a l'esquerra arribem a una gatera i després de vàries petites sales arribem a la sala de majors dimensions de la cavitat (Sala Gran).
La segona opció, des de la Sala de les Trompetes, és anar cap a la dreta, on un tub de pressió força còmode ens portarà a una altra gatera, força enfangada, i al final de la cavitat.
El desnivell màxim es troba a la Sala de les Trompetes: + 13 m.
Es tracta d'una antiga surgència que en èpoques fortes llevantades pot tornar a entrar en activitat.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Alfara de Carles
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 285 metres
 • Desnivell: 13 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-12-23 15:27:05

Situació

Carregant mapa...


Cal seguir la pista que des del Mascar puja a la Mola de Catí, un cop travessada aquesta iniciem el descens pel sector NO i un cop superats els estimballs superiors de la Mola, la pista fa una gran ziga-zaga, al final d'aquesta surt una pista secundaria a l'esquerra que es dirigeix a l'Enclusa, seguint-la, al poc travessa un torrent, és el torrent on es troba el Forat del Riu Algars. Des de la boca d'aquesta important cavitat, cal seguir un centenar de metres barranc avall i remuntar (amb tècniques d'escalada) el vessant dret, on es troba penjada la boca de l'Algars-2.

Història

Localitzada per membres de l'Espeleo Club Tortosa el dia 13 de març de l'any 2011, en el decurs d'una sortida de prospecció per la zona. En un primer moment era un forat quadrat, penjat al cingle i reomplert per terres i còdols. Una difícil desobstrucció, penjats a 50 metres d'alçada, va ser la tasca de les següents setmanes per obtenir l'accés a les primeres galeries de la cavitat. Les tasques d'exploració i desobstrucció de diferents punts de la cavitat es va allargar durant un bon nombre de sortides fins l'octubre del 2011, que es van donar per enllestits els treballs.

Topogràfics

topo 0: Forat del Riu Algars-2

Fotos

foto 0: Forat del Riu Algars-2
foto 1: Forat del Riu Algars-2
foto 2: Forat del Riu Algars-2
foto 3: Forat del Riu Algars-2
foto 4: Forat del Riu Algars-2
foto 5: Forat del Riu Algars-2
foto 6: Forat del Riu Algars-2
foto 7: Forat del Riu Algars-2
foto 8: Forat del Riu Algars-2
foto 9: Forat del Riu Algars-2

Bibliografia

 1. Carbó, Marcos (2012).- “ L'Algars 2, una nova cavitat als Ports”. EspeleoCAT (9): 49-51. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 1. Ferrer, Victor & Espeleo Club Tortosa (2013).- Els Ports. Barrancs, coves i avencs. Edició de l'autor: 108 pp + 1 llibret de fitxes de les cavitats.
 • Altres dades i fotografies facilitades per l'Espeleo Club Tortosa

Copyright © Espeleoworld 2023.