Espeleo World

Foradades de la Soleia

Petites coves sobre el camí de la font Soleia (Sant Llorenç del Munt)


La galeria principal la forma una galeria de 5 metres on es circula dret, a l'esquerra, per un curt conducte s'accedeix a un finestró des d'on s'observa una altra galeria penjada a la dreta.
També és curiós d'assenyalar que la paret on s'obre aquesta finestra té forma corbada de l'antiga galeria que hi existia, ara desmantellada pel retrocés del cingle.
Poc més de 8 metres cap al N i a la mateixa alçada, observem dos forats en un dels quals hi creix una figuera. Ambdós són de poc desenvolupament. Cal esmentar també que, a la paret del cingle és marcat clarament el senyal d'una galeria desmantellada que enllaçava aquests forats amb els anteriors i que seguia molt més cap al N.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Matadepera
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Llorenç del Munt
 • Recorregut: 5 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-05-12 13:43:53

Situació


Seguint el camí de la Font Soleia, tot sortint de la Sardineta, quan s'arriba a la primera gran paret per sota on passa el camí, al final d'aquesta i en un sortint del cingle, hom hi pot divisar uns petits forats. L'accés cal fer-lo amb un impressionant rappel, que si tens sort i vas a parar sobre una alzina que creix a la boca, es pot accedir sense més maldecaps.
Coordenades orientatives i sense gens ni mica de precisió.

Història


Els cingles del camí de la Soleia estan plens de balmes i petits forats, molts sense un nom conegut. Uns d'ells formen una petita galeria, al principi de la qual queda coberta per una alzina, ja morta. Estan situats al final de la Paret Gran, en el cingle que hi ha després d'una curta, estreta i dreta canal, equipada a vegades amb una corda.
L'any 1987 van ser topografiats i batejats com a Foradades de la Soleia per part del Xavier Badiella i el Miquel Àngel Martínez (SIS - CET). Però no és l'únic nom que reben.
Segons el testimoni d'excursionistes històrics de Sant Llorenç del Munt, abans dels anys 50 aquests forats van servir com a seu de nius de diverses aus. Alguns testimonis apunten que, fins i tot, en el seu conducte van fer el niu una parella d'àligues i, per això, l'anomenaven els Forats de les Àligues.
No obstant, l'antiga existència d'un niu d'àligues a la petita cavitat no ha pogut ser confirmada pels biòlegs i seguidors d'aus del Parc Natural.
En tot cas, molt aprop dels forats si és conegut que uns caçadors van fer un petit bassal per recollir l'aigua que regalima des de la Paret Gran. Es tracta de la font de les Àligues.

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, Xavier (1987).- “Les Foradades de la Soleia” Circular interna de la SIS (23). SIS del Centre Excursionista de Terrassa.
 • Fotografies i dades històriques extretes del blog: trailsantllorenc (de Lluís R. Hernández, de Matadepera)