Espeleo World

Avenc de Can Pobla

Històric avenc de 46 m. de fondària a Sant Llorenç del Munt


La boca està coberta per dos gran blocs, deixant un pas entre ells, seguit per una rampa que desemboca a un ressalt de 4 metres, un cop davallat ens trobem en un sortint i davant nostre es presenta la boca d'un pou; si seguim en direcció N arribem a un altre pou voltat de colades que desemboca a la mateixa planta que l'anterior. Davallarem pel primer d'ells seguint una pronunciada rampa de 60º d'inclinació i la seva base està formada per una diàclasi de terra inclinat, on en la seva part superior es poden apreciar unes colades procedents del segon pou que recobreixen bona part de les parets d'aquesta banda. Al final de la rampa s'assoleixen els 46 metres de profunditat màxima.
Cavitat estructurada sobre una diàclasi N50O – S50E, que gràcies a les aportacions d'aigua han anat eixamplant el conducte subterrani donant-li la forma actual.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Matadepera
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Llorenç del Munt
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 46 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de Can Pobla cal seguir cap a la Mola pel Camí dels Monjos, abans d'arribar sota el cingle on es troben les coves de l'Hort dels Monjos, surt un camí a l'esquerra en direcció a la Canal de Can Pobla que passa per sota la roca Colom. És precisament quan ens trobem sota aquesta roca que trobem l'avenc, en una petita esplanada que fa el camí i protegida la seva boca per una barana metàl·lica.

Història


Citada en el “Recull espeleològic” de Faura i Sans (1909) sense aportar cap dada d'exploració. Molt possiblement la primera exploració és la portada a terme el 12 de novembre de 1922 per membres del Centre Excursionista de Terrassa amb l'objectiu de recollir fauna, i segons es dedueix de les dades publicades a la “Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt” (1935), tan sols van baixar fins el primer replà i van fer un sondeig fins a 56 metres.
Així doncs, sembla que la primera exploració total seria la que van realitzar membres del GES – CMB el novembre de 1948, atorgant-li una fondària de 41 metres.

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, X. (1981).- “L'Avenc de Can Pobla” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (25): 383-384. Terrassa
 1. GES-CMB (1974).- Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. 198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona.
 1. Montoriol, J.; Assens, J.; Andrés, O. (1955).- “El funcionamiento hidrológico actual del sistema hipogeo de la Canal de Can Pobla (Sant Llorenç del Munt. Barcelona)” Speleon T. VI (3): 127-154. Universidad de Oviedo.
· Fotografies “JNC” facilitades per Jordi Navarro del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.