Espeleo World

Cova Gran d'Olopte

Interessant cova de 232 m. de recorregut a Isòvol (Cerdanya)


La boca superior de 2,5 x 1,5 metres és de forma ogival i dóna pas a una galeria estructurada damunt d'una diàclasi O10S amb marcades formes d'erosió-corrosió.
El sostre baixa progressivament dirigint-se més cap al N i desemboca, a través d'un estret pas, en una galeria de proporcions més grans (2,5 metres de diàmetre), en direcció N que, després de córrer en ziga-zaga, formant tres colzades, acaba orientada a l'O curullada per sediments. Abans desemboca una galeria en rampa que comunica amb la boca inferior a través de dos punts, un és impracticable i l'altre, encara que molt estret, comunica directament amb la galeria de la boca inferior.
De nou a la galeria principal que està formada per un conducte de 150 metres de llarg i una secció mitjana de 1,5 metres de diàmetre, amb alguns punts elevats i baixa cap al final, de morfologia d'erosió-corrosió. El processos clàstics només són d'una relativa importància en un parell de punts de la cavitat. Les formes litogèniques són escasses i únicament apreciables al tram mitjà i final de la galeria.
Antic conducte de drenatge completament fossilitzat que conduïa l'aigua a través d'un tub principal i amb molt pocs aportaments laterals.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Isòvol
 • Comarca: Cerdanya
 • Unitat: Alt Segre
 • Recorregut: 232 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters Troglophyes riberai Español
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Per la carretera N260, en direcció a Puigcerdà, a l'alçada del km. 191 hi ha el desviament que porta al poblet d'Olopte. Des d'aquí cal prendre el curs del riu Duran, aigües avall, fins arribar al vessant del Montcurto (Mont Cortàs). La cavitat es troba uns 60 metres per damunt del riu, en el vessant dret i uns 150 metres més avall del petit pont que travessa el riu. S'obre a l'exterior per dues boques separades uns 7 metres i és la cavitat més meridional del grup de les coves d'Olopte.

Història


Malgrat que les coves d'Olopte són conegudes des de temps immemorials i esmentades molt de passada en alguns treballs de caire excursionista i arqueològic, no és fins a les campanyes que membres de l'ERE – CEC porten a terme d'una manera sistemàtica des de l'any 1966 fins el 1970 per diferents zones de la Cerdanya, que són divulgades abastament.
Les coves d'Olopte han estat objecte de diferents campanyes arqueològiques on s'han recollit materials diversos des del neolític, bronze i fins a èpoques medievals.

Topos

Media

Biblio

 1. Canals, M.; Ribera, C. Viñas, R. (1970).- La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre., 98 pp. Centre Excursionista de Catalunya – Ed. Montblanch.
 • Coordenades i fotografies extretes del blog: Espeleobloc (post del 24-5-2011)