Espeleo World

Cova B d'Olopte

Cova de 134 m. de recorregut a Isòvol (Cerdanya)


Les dues boques de la cova s'uneixen als pocs metres en una galeria baixa, amb el pis ocupat per sediments argilosos i detrítics recoberts en part per una capa de concreció. Aquesta galeria desemboca en una saleta amb sediments que té un diverticle cap a l'esquerra, estructurat sobre una diàclasi paral·lela. La galeria segueix amb secció oval lobulada, que testifica diverses fases de circulació i desemboca en una tramada alta, estructurada sobre una diàclasi ortogonal al sistema general (SO-NE). La galeria segueix essent alta, amb belles formacions de dissolució. No existeixen processos clàstics i quasi litogènics fins arribar a una gatera molt estreta que dóna pas a una saleta final, per la qual surt un perceptible corrent d'aire. Aquest punt es troba a 54 metres de recorregut des de la boca.
A uns 8 metres del final, cap al NO, s'obre una estreta galeria a la base de la qual s'aprecien uns interessants sediments de còdols rodats principalment de pissarres i arenes cimentades, que després de 3 metres forma un colze i es dirigeix al NE, fins que als 17 metres es bifurca en dos conductes de curt recorregut. La secció d'aquesta galeria és ovalada i aplanada.
Es tracta d'una ressurgència fòssil que forma part del mateix sistema de drenatge que la cova Gran o “A”.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Isòvol
 • Comarca: Cerdanya
 • Unitat: Alt Segre
 • Recorregut: 134 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters Troglophyes riberai Español
 • Última revisió: 2014-09-13 15:22:11

Situació


La cova B es troba uns 50 metres aigües amunt (al N) respecte a la cova Gran o “A” i gairebé a la mateixa alçada, uns 60 metres per damunt del vessant dret del riu Duran. Presenta dues boques al mateix nivell.

Història


Malgrat que les coves d'Olopte són conegudes des de temps immemorials i esmentades molt de passada en alguns treballs de caire excursionista i arqueològic, no és fins a les campanyes que membres de l'ERE – CEC porten a terme d'una manera sistemàtica des de l'any 1966 fins el 1970 per diferents zones de la Cerdanya, que són divulgades abastament.
Les coves d'Olopte han estat objecte de diferents campanyes arqueològiques on s'han recollit materials diversos des del neolític, bronze i fins a èpoques medievals.
Cal denunciar el lamentable estat en que es troba aquesta cova, de 134 metres de recorregut i amb unes morfologies força interessants, malauradament es troba plena de sacs de plàstic, alguns encara plens de terra, bombetes trencades, cartutxos de gas butà rovellats, així com deixalles varies, molt probablement produït per les diverses excavacions arqueològiques.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F: (1978).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 1 (l'Alt Urgell i la Cerdanya): 166. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Canals, M.; Ribera, C. Viñas, R. (1970).- La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre., 98 pp. Centre Excursionista de Catalunya – Ed. Montblanch.
 • Revisió de coordenades i fotografia facilitades per Alfred Montserrat i Mariona Vázquez (ERE – CEC)