Cova B d'Olopte

Cova de 134 m. de recorregut prop d'Olopte (Isòvol).

Les dues boques de la cova s'uneixen als pocs metres en una galeria baixa, amb el pis ocupat per sediments argilosos i detrítics recoberts en part per una capa de concreció. Aquesta galeria desemboca en una saleta amb sediments que té un diverticle cap a l'esquerra, estructurat sobre una diàclasi paral·lela. La galeria segueix amb secció oval lobulada, que testifica diverses fases de circulació i desemboca en una tramada alta, estructurada sobre una diàclasi ortogonal al sistema general (SO-NE). La galeria segueix essent alta, amb belles formacions de dissolució. No existeixen processos clàstics i quasi litogènics fins arribar a una gatera molt estreta que dóna pas a una saleta final, per la qual surt un perceptible corrent d'aire. Aquest punt es troba a 54 metres de recorregut des de la boca.
A uns 8 metres del final, cap al NO, s'obre una estreta galeria a la base de la qual s'aprecien uns interessants sediments de còdols rodats principalment de pissarres i arenes cimentades, que després de 3 metres forma un colze i es dirigeix al NE, fins que als 17 metres es bifurca en dos conductes de curt recorregut. La secció d'aquesta galeria és ovalada i aplanada.
Es tracta d'una ressurgència fòssil que forma part del mateix sistema de drenatge que la cova Gran o “A”.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Isòvol
  • Comarca: Cerdanya
  • Unitat: Alt Segre
  • Recorregut: 134 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Pirineu Axial
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Coleòpters Troglophyes riberai Español
  • Última revisió: 2021-10-10 11:18:03

Situació

Carregant mapa...


Per la carretera N-260, en direcció de Bellver de Cerdanya a Puigcerdà, poc abans del quilòmetre 191 hi ha el desviament de la carretera GIV-4032 que porta al poblet d'Olopte. Des de l'entrada del poble cal seguir el carrer Església fins arribar al carrer A, de l'esquerra surt un carrer en baixada que de seguida es converteix en camí fins arribar a un pont que creua el riu Duran, seguirem el camí aigües avall durant uns 125 metres. La cavitat es troba uns 60 metres per damunt del camí que segueix paral·lel el riu Duran en el vessant dret hidrogràfic en un esperó rocallós, i a 122 metres al N de la cova Gran o cova A d'Olopte. La cavitat presenta dues boques al mateix nivell, actualment (2021) ambdues boques han estat tancades amb portes de reixa per tal de protegir el patrimoni arqueològic.

Història

Malgrat que les coves d'Olopte són conegudes des de temps immemorials i esmentades molt de passada en alguns treballs de caire excursionista i arqueològic, no és fins a les campanyes que membres de l'ERE – CEC porten a terme d'una manera sistemàtica des de l'any 1966 fins el 1970 per diferents zones de la Cerdanya, que són divulgades abastament.
Les coves d'Olopte han estat objecte de diferents campanyes arqueològiques on s'han recollit materials diversos des del neolític, bronze i fins a èpoques medievals.
Cal denunciar el lamentable estat en que es troba aquesta cova, de 134 metres de recorregut i amb unes morfologies força interessants, malauradament es troba plena de sacs de plàstic, alguns encara plens de terra, bombetes trencades, cartutxos de gas butà rovellats, així com deixalles varies, molt probablement produït per les diverses excavacions arqueològiques.

Topogràfics

topo 0: Cova B d'Olopte

Fotos

foto 0: Cova B d'Olopte
foto 1: Cova B d'Olopte
foto 2: Cova B d'Olopte
foto 3: Cova B d'Olopte
foto 4: Cova B d'Olopte
foto 5: Cova B d'Olopte
foto 6: Cova B d'Olopte
foto 7: Cova B d'Olopte
foto 8: Cova B d'Olopte
foto 9: Cova B d'Olopte

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F: (1978).-Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 1 (l'Alt Urgell i la Cerdanya): 166. Ed. Políglota. Barcelona.
  2. Canals, M.; Ribera, C. Viñas, R. (1970).-La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre, 98 pp. Centre Excursionista de Catalunya – Ed. Montblanch.
  3. Valles, Jordi de (2009).-”Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Ripollès”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.3):1-381. EC Gràcia/FCE.
  • Revisió de coordenades i fotografies facilitades per Alfred Montserrat i Mariona Vázquez (ERE – CEC). (Notesdecamp.blogspot.com) post del 20-08-2014.
  • Situació, revisió coordenades i altres fotos facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC). Actualització octubre de 2021.

Copyright © Espeleoworld 2023.