Cova del Uelh de Marimanha

Cavitat de 228 m de recorregut a la zona de Marimanha (Pallars Sobirà)

Entre blocs es penetra en una galeria principal recorreguda per un curs d'aigua, de cabal molt fluctuant segons la temporada. Al poc d'avançar per ella es troba un desviament a l'esquerra que resta tancat al cap d'uns 20 m. Al tram final, el conducte fa un gir a l'esquerra i pocs metres més enllà, per un forat impenetrable s'escola el curs de l'aigua. Tota la galeria presenta la roca nua i la secció és estreta i de poca alçada. (Informació oral d'Oleguer Escolà).


Informació addicional: A les poques hores de penjar aquesta fitxa , amb dades molt precàries (15-6-2020), el company Josep Guarro, sempre amatent a tot el que es mou per la Vall d'Aran, ens fa veure que a la memòria dels espeleòlegs francesos i belgues a la Vall d'Aran del 2018 i 2019, apareix una topografia d'una cova de la zona de Marimanha (Cova de la Pedra Gravada), explorada el 2016 i que te moltes similituds amb la de l'Oleguer Escolà (1982). No hi ha cap dubte que és la mateixa cova.
Per la topografia s'observa que els francesos van explorar conductes inexplorats els 1982 i van localitzar tant la pèrdua del riu com la surgència que origina un petit afluent del Marimanha. El recorregut atorgat és de 178 m topografiats més 50 m sense topografia.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Alt Àneu
 • Comarca: Pallars Sobirà
 • Unitat: Alt Àneu
 • Recorregut: 228 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-06-19 05:56:12

Situació

Carregant mapa...


A la zona inferior de les Pales de Marimanha (Alt Àneu). La cavitat es troba uns 180 m al S del punt on el camí que puja des de la pista que voreja la Noguera Pallaresa passa a l'altre vessant del riu de Marimanha. Aquest camí s'inicia prop del pont de Marimanha, no gaire lluny de Montgarri i remunta bona part del curs inferior del riu Marimanha.

Història

Visitada per Oleguer Escolà i Carme Picañol (ERE – CEC) el 21-7-1982 en el decurs d'una prospecció per la zona.
La primera noticia de la cavitat apareix quan Escolà proporciona a J. de Valles una còpia de l'esquema que va fer per incloure'l al Catàleg (2008).
El juliol de 2016 espeleòlegs francesos (entre ells el veterà Yves Besset, bon coneixedor de les cavitats araneses des dels anys 1970) exploren una cova que anomenen Cova de la Roca Gravada, fent referència a un petròglif vora la boca de la cavitat. Aquesta cavitat és sens dubte l'explorada el 1982 per l'ERE – CEC i anomenada Cova del Uelh de Marimanha.

Topogràfics

topo 0: Cova del Uelh de Marimanha
topo 1: Cova del Uelh de Marimanha
topo 2: Cova del Uelh de Marimanha

Fotos

Bibliografia

 1. Valles, Jordi de (2008).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 1: 319 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Topografia 2016 extreta de la Memòria de l'expedició franco-belga “Val d'Aran - 2019”

Copyright © Espeleoworld 2023.