Espeleo World

Cova del Pollancre

Cova de 40 metres de recorregut al congost de Terradets. (Camarasa).


Cavitat d'accés dificultós, ja que hem de pujar per l’arbre els 3,5 m que ens separen de la cova la qual resta penjada a la paret. Des de l’arbre, s'ha de traspassar la xarxa de filferro de contenció de la carretera. Llavors trobem una esquerda de 0,30 metres d’amplada per 2 metres d’alçada. Un cop a l'interior, avançarem 10,5 m per anar a trobar un P-3 fàcilment desgrimpable, amb una estreta continuació d'un r-2,.
A les parets s’observen multitud de flors d’aragonita dipositades sobre una patina d’argila que a la vegada recobreix la calcària. La diàclasi en aquest punt té 8 metres d’alçada i 0,40 metres d’amplada. Des d’ací i per la nostra dreta pujarem 8 metres i per una finestra plena de formacions s’accedeix a un P-3,5 que no és més que una altra diàclasi paral·lela a l’anterior, però de més amplada (1 metre). A la base d’aquest pou, si anem cap a la dreta baixarem 2 metres on trobarem una gatera enfangada que ens porta a una saleta inferior d’uns 4×3 metres. Aquesta saleta actua de receptora de les aigües provinents de la gatera d’entrada i d’altres dues més petites que trobem a l’esquerra. Tot esta recobert de fang i el centre de la saleta actua d’engolidor. Malgrat l’evident activitat hídrica no es veu possibilitats de continuació.
Tornant enrere, si anem cap a l’esquerra, pujarem 4 metres per una colada molt costeruda de 0,60 metres d’amplada per 1 metre d’alçada que ens porta fins una saleta superior. Continuant recte trobem una gatera d’uns 3 metres que ràpidament es fa impenetrable. Si ens desplacem 1,8 metres cap el NO veurem dues gateres penjades a nivell de sostre, per les que no es va poder passar degut a les minses dimensions d'aquestes. La de l’esquerra esta plena de formacions i la mesura dóna 3,50 metres de la part visible.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Camarasa
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Montsec de Rúbies
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-04-13 14:38:52

Situació


De fàcil localització, al costat de la carretera C-13 en el quilòmetre 68,850 en el punt on hi ha un pollancre a la cuneta (l’únic del voltant), el qual està situat a la mateixa boca.
Segons la delimitació municipal que es pot consultar en la web de l'ICGC, el límit entre els municipis de Vilanova de Meià i Camarasa s'estableix en el punt quilomètric 68,807 de la carretera C-13.

Història


Cavitat oberta arran de l’ampliació de la C-13 als anys 90 i que malgrat estar al costat de la carretera, ha passat desapercebuda degut al seu difícil accés. Es tracta d'una cova totalment inèdita, explorada per membres del GEB i del CE de Castellar del Vallès el març del 2012.

Topos

Media

Biblio

 • Totes les dades han estat extretes del web del Grup d'Espeleologia de Badalona (www.geb.cat).