Espeleo World

Cova del Garrofer

Cavitat molt poc coneguda i d'uns 400 m. de recorregut, a Tortosa (Baix Ebre).


Per una petita boca, es penetra en una rampa descendent que comunica amb la cambra d'entrada, decorada amb força formacions litogèniques, en estat de descalcificació.
Al fons, i a l'esquerra d'aquesta cambra, s'inicien les que anomenarem Galeries Velles, de les quals i de moment no tenim cap referència, però que aproximadament poden totalitzar un recorregut de poc més de 200 metres.
De nou a la cambra d'entrada i per sota la rampa d'inici, a la dreta, existeix un pas molt estret (Gatera de l'Estrella) que permet entrar a les anomenades Galeries Noves per una cambra inferior molt més petita i que comunica amb uns conductes verticals molt estrets que, un cop superats, s'arriba a la base d'una galeria que presenta dues possibilitats de continuació. Cap a una banda, la galeria guanya alçada i s'avança per una sèrie de diverticles un tant sinuosos i que van remuntant lleugerament fins arribar a un punt en que la galeria incideix pràcticament a la meitat d'un pou estret d'uns 8 metres de fondària i en el fons del qual s'arriba al punt de màxim desnivell (cota – 40 aproximadament).
De nou a la base dels pous d'entrada i en sentit contrari, cal superar un pas elevat i tornar a baixar per un conducte subvertical que dóna l'accés a una galeria baixa de sostre i de seccions molt estretes en gairebé tot el seu recorregut i que al cap d'uns 70 metres de recorregut prou penós es fa impracticable.
El recorregut assignat de 400 metres és totalment estimatiu, a partir de les dades orals dels companys de l'Espeleo Club Tortosa i a l'espera de la realització d'una nova i completa topografia.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Tortosa
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Serres de Cardó i del Boix
 • Recorregut: 400 metres
 • Desnivell: 40 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Als contraforts sud-occidentals de les serres de Cardó i del Boix, a llevant de la ciutat de Tortosa i a la zona del barranc de la Llet.
Des de la plaça d'Europa (Tortosa) cal travessar el pont de Tirant lo Blanc i un cop a la plaça de la Unió girar a la dreta per l'avinguda de Barcelona. Abans d'arribar al Consell Comarcal del Baix Ebre, en una cruïlla, cal seguir cap l'esquerra per un carrer que avança entre camps de conreu i xalets. Al cap d'uns 700 metres aproximadament, a l'esquerra surt una pista que enfila el barranc de la Llet fins que el deixa tot decantant-se cap a la dreta. Molt a la vora hi ha una línia d'alta tensió i un cop passada la segona torre, pocs metres per damunt de la pista i dintre una zona de garrofers es troba la petita boca de la cova.

Història


De ben segur que aquesta cova era prou coneguda per la gent de la contrada i per diferents excursionistes tortosins, però no és fins als voltants del 1970 que els membres de l'incipient grup JET (Joves Espeleòlegs Tortosins), i degut a la seva proximitat a Tortosa, la fan servir com a punt de referència a la seva inicial afició per l'espeleologia. En una de les moltes visites que van fer, van procedir a desobstruir una pas estret a la cambra d'entrada (Gatera de l'Estrella) i així descobrir les anomenades Galeries Noves, que són topografiades l'any 1973 quan la majoria d'ells ja s'havien incorporat a la SIRE – UEC Tortosa (després Espeleo Club Tortosa). Durant molts anys aquesta cova va ser d'obligada visita en els cursos d'iniciació dels espeleòlegs tortosins, però poc a poc va ser pràcticament oblidada.
Cal dir que en el seu dia també es va fer la topografia de les Galeries Velles, però no sabem si es van arribar a dibuixar o resten oblidades en algun calaix.

Topos

topo Cova del Garrofertopo Cova del Garrofer

Media

foto Cova del Garroferfoto Cova del Garroferfoto Cova del Garroferfoto Cova del Garroferfoto Cova del Garrofer

Biblio

 • No tenim constància de cap cita bibliogràfica sobre la cavitat.
 • Les dades de la fitxa, encara que precàries, han estat fornides a partir de la topografia, fotografies i coordenades (totes elles inèdites) facilitades pels companys de l'Espeleo Club Tortosa.