Cova del Bon Pastor

Coneguda cova a les tosques de Sant Miquel del Fai

Per la boca superior baixem per esglaons tallats a la roca, fins en un punt on ja es veu el fons. Per continuar la visita el més fàcil és sortir a l'exterior i desgrimpar per fora fins a assolir la xarxa de galeries que formen les boques inferiors.
Malgrat la vandàlica destrucció de la major part de les formes calcàries descrites pels poetes, encara es pot apreciar la gran bellesa que va tenir aquesta cova.
A nivell geològic, es tracta d'un valuós testimoni d'una antiga disposició topogràfica de la zona, corresponent a traçats hidrològics diferents de l'actual.
Per a la seva visita no cal ni llum ni cap estri especial.
Dins de les activitats previstes per l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai hi ha la possibilitat de fer aquesta visita acompanyats.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Bigues i Riells
 • Comarca: Vallès Oriental
 • Unitat: Cingles de Bertí - Vall del Tenes
 • Recorregut: 120 metres
 • Desnivell: 22 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Travertins
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-06-28 02:37:58

Situació

Cal seguir tot l'itinerari turístic del recinte de Sant Miquel del Fai, per la dreta del riu Tenes, fins arribar a la coneguda capella de Sant Martí. Gairebé al costat de l'edifici, un parell de metres per sota l'esplanada, es troba fàcilment la boca superior de la cova.
Coordenades aproximades.

Història

Totes les petites coves en les tosques de Sant Miquel del Fai són conegudes des de mitjans del segle XIX i van ser objecte d'escrits i poemes propis de l'època, especialment Víctor Balaguer.
Malgrat això, la primera cita d'aquesta cavitat en concret la proporciona Faura i Sans que, acompanyat per Daví i Piñol, la visiten el 5 de juliol del 1910, tot anomenant-la Cova del Bon Pastor o Cova de Sant Martí.
Anys més tard, no sabem si a la dècada dels anys 1930 o 1940, és visitada per N. Llopis Lladó, qui fa una esquemàtica topografia que va restar inèdita fins a la publicació del volum 6 del Catàleg Espeleològic de Catalunya (1980).
El 1986 és visitada pels companys Jordi Lloret i Montse Ubach, tot fent una topografia molt més acurada i elaborant un breu article que es publica tres anys més tard.
Cal deixar constància que hem preferit catalogar-la amb el nom més antic que tenim constància: Cova del Bon Pastor i deixar com a sinònims el de Cova de Sant Martí (com diu Faura) i el nom amb que des de fa uns anys es coneix la cova (les Tosques) dins la toponímia de l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai.

Topogràfics

topo 0: Cova del Bon Pastor
topo 1: Cova del Bon Pastor

Fotos

foto 0: Cova del Bon Pastor
foto 1: Cova del Bon Pastor

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 6): el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme: 290 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Faura, M. (1911).- “Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana” Bol. R.Soc. Española de Hist. Nat. Madrid.
 3. Lloret, Jordi (1989).- “LES TOSQUES (Bigues, Vallès Oriental). El seu interès dins l'entorn geomorfològic de Sant Miquel del Fai”. Vèrtex (129): 388-391. Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2022.