Cova de la Coma Closa Inferior

Cova de 181 metres de recorregut a Margalef.

L'entrada a la cavitat és a la vora del barranc. Baixem per l'esquerda que hi ha en un gran bloc fins que per un ressalt accedim a la galeria lleugerament descendent. Si Seguim aigües avall, al cap de 15 metres trobem una sortida prou gran per on vessa l'aigua en una bella cascada. Tornem a remuntar fins al ressalt de l'entrada i pugem per una sala que guanya amplada, fonda de sostre i amb petites concrecions. El terra ens indica que a vegades hi ha baixat força aigua; a la banda dreta l'inici d'una galeria ha estat obstruït per terra i pedres. Seguint per l'esquerra ens trobem amb una estança alta de sostre i amb una entrada de llum que prové d'una boca situada al mig del barranc per on salta l'aigua a l'interior de la cova. Més enllà hi ha unes petites galeries que comuniquen entre elles, però sense continuació. El desnivell total és de +10 metres.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Margalef
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Montsant, el
 • Recorregut: 181 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-06-13 07:51:46

Situació

Carregant mapa...


Cal agafar la pista asfaltada que mena a l'embassament del Montsant, tant bon punt s'ha passat una torre de línia elèctrica hi ha un camí que baixa al riu, després de creuar-lo cal seguir aigües avall per un sender fins haver creuat el barranc que es troba a uns 300 metres. Cal sortir de l'aiguabarreig del barranc de la Coma Closa just per l'altra banda del camí que va a la Rovellosa, per un corriol que puja entre pins, a mitja pujada cal baixar per l'esquerra per unes pedres que hi ha sota el camí, a continuació s'ha de seguir el sender, que es va obrir al voltant de l'any 2001, fins arribar a una pujada pronunciada, al final de la qual hem de passar per sobre d'una branca de marfull i uns blocs que s'han desprès. Als pocs metres s'arriba a un replà del camí on hi ha una boca que dóna a la cavitat en forma d'avenc, pocs metres més enllà i mirant al barranc podrem veure un gran bloc partit que és on hi ha l'entrada.
Coordenades aproximades.

Història

Visitades el 1918 per en Joan Ferraté. Amb el pas dels anys, la vegetació feu impracticable l'accés a la zona i membres del GELL  decidiren reobrir de nou el camí l'any 1999 , retrobant les cavitats que havien visualitzat des de la Rovellosa mentre realitzaven prospeccions en aquella zona, la cova de la Coma Closa Inferior fou retrobada l'any 2000 i la Superior el 2001.

Topogràfics

topo 0: Cova de la Coma Closa Inferior

Fotos

foto 0: Cova de la Coma Closa Inferior
foto 1: Cova de la Coma Closa Inferior
foto 2: Cova de la Coma Closa Inferior

Bibliografia

 1. Farrús, M.;Satorra, A.;Pérez, Ll.(2006).-”Resultats de les campanyes del GELL a la serra del Montsant,II. Anys 1998-2005”. Grallera (6):3-33. GELL. Lleida.
 2. Ferraté, J. (1918).-Espeleologia de les comarques tarragonines,133. Agrupació Excursionista de Reus.
 • Fotografies facilitades per Antoni Satorra.

Copyright © Espeleoworld 2023.