Cova de Castellassa del Dalmau

Petita cova de 12 m. de recorregut a Sant Llorenç del Munt

La cova és al capdamunt d'una estreta canal. Cal superar un ressalt terrós de prop de 3 metres d'alçada. Per facilitar l'ascensió s'han tallat tres graons a la paret terrosa. La boca, de poc més de 50 centímetres d'alçada, ens aboca a una única galeria de 12 metres, molt estreta i amb la paret esquerra força concrecionada de colades estalagmítiques. En alguns punts la cova assoleix els 5 metres d'alçada, tot i que molt incòmodes.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Matadepera
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unitat: Sant Llorenç del Munt
  • Recorregut: 12 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des del km. 14 de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, en el Revolt Rodó, cal remuntar la riera Seca fins l'aiguabarreig amb la riera del Dalmau, per seguir per la llera d'aquest, a la nostra esquerra. Passarem de llarg una pista que porta a l'Adernar i seguirem riera amunt fins a trobar un nou trencall a l'esquerra que porta a la Castellassa del Dalmau. En aquest camí s'inicia l'ascensió. Deixarem a esquerra i dreta els trencalls que porten a la Bassa del Dalmau i la Baga del Dalmau, respectivament. Creuarem un torrent i caldrà parar atenció a la nostra esquerra, on neix un nou corriol que de la cota 600 ens durà al peu del cingle de la Castellassa. Si passem de llarg anirem a parar a la xarxa de camins que porten a la font de Neda.
El corriol creua una carbonera quan ja som gairebé al capdamunt. Sortirem a un roqueter amb un estimball a la nostra esquerra. Uns senyals grocs són la marca d'aquest camí, que enllaça amb el camí de la carena del Peiret. El senyal per sortir a la nostra dreta són dues alzines que ens cobreixen la caiguda a l'estimball, tot just caminant 20 metres pel roqueter. Travessarem una boixeda fins a tocar les parets del cingle de la Castellassa. Cap a la dreta aniríem a trobar la pinassa del Palleret (imponent pi de 2,5 metres de perímetre). Seguirem com podrem cap a l'esquerra, a frec de cingle. Travessarem un xaragall i després trobarem una canal ben fressada al capdamunt de la qual hi ha la cova.
Coordenades molt aproximades.

Història

Algú n'havia parlat d'aquesta cova en Xavi Badiella, però no és localitzada per Jordi Guillemot (SIS-CET) fins 19 de novembre del 2000. Es va explorar la setmana següent i la topografia es va portar a terme el 31 de desembre del 2000; per tant quedarà com l'última cavitat descoberta el passat mil·lenni a Sant Llorenç del Munt.

Topogràfics

topo 0: Cova de Castellassa del Dalmau

Fotos

foto 0: Cova de Castellassa del Dalmau
foto 1: Cova de Castellassa del Dalmau

Bibliografia

Guillemot, J. (2003).- “Cova de la Castellassa del Dalmau” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (110): 18-19. CE Terrassa. · Fotografies de Jordi Guillemot extretes del seu blog: El cau del Guille

Copyright © Espeleoworld 2023.