Cova Bellot

Petita cova de 14 m. de recorregut a Sant Llorenç del Munt

La boca sembla un 'cau de conills' i amida 0,50 x 0,40 metres. Després d'aquest pas estret, l'alçada augmenta significativament fins assolir a la saleta final els 2,50 metres. L'amplada però, roman gairebé igual, tot i que pel costat esquerre podem observar una fissura que comunica amb l'exterior, aquesta no ens permet albirar gaires esperances de major comoditat fins assolir l'estança final a 8 metres de l'entrada, on a més de posar-nos drets, l'ample augmenta uns centímetres. Aquest racó de la cavitat està bellament adornat amb estalactites i estalagmites, formant un petit repeu. Per sota d'aquest, la cavitat continua uns 3 metres més en forma de gatera que se'ns fa impracticable en un revolt molt estret.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Matadepera
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Llorenç del Munt
 • Recorregut: 14 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-05-04 13:52:36

Situació

Carregant mapa...


Des del km. 13,500 de la carretera de Terrassa a Mura cal baixar per un corriol cap al Roure Escorçoner, com si anéssim a l'avenc de la Canal de les Teixoneres, però hem de seguir riera de les Arenes avall cap al Sot de la Bota i seguir el camí que puja al coll Prunera. Un cop aquí s'ha de seguir per la carena en direcció E, per arribar al Morral d'en Bens i des de sota d'aquest cal revoltar-lo pel S per anar a trobar una canal on es troba la cova. De llevant a ponent es troben: Cova Xica; Cova Bellot; Cova Bellot II.
Coordenades aproximades.

Història

En Domènec Bellot va descobrir la cova Bellot i la Cova Xica i tenim constància de la seva exploració l'any 1966 per membres del GES – CMB (segurament de la seva delegació a Terrassa) i que les inclouen al catàleg de Sant Llorenç del Munt (1974), ells en diuen Cova Ballot i sense acompanyar cap topografia.
El gener del 1986, en Xavier Badiella i l'Albert Buil (SIS – CET) troben entre les dues anteriors un petit forat, que no exploren fins l'agost de l'any 2000 i que passen a denominar com a cova Bellot i creiem que a la ja coneguda amb aquest nom li diuen Cova Bellot II. Com sigui que ja per sempre s'han conegut així, mantenim aquest criteri encara que pensem és erroni.

Topogràfics

topo 0: Cova Bellot

Fotos

foto 0: Cova Bellot

Bibliografia

 1. Badiella, Xavier (2002).- “Les cavitats del Morral d'en Bens”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (108):356-361. Terrassa
 1. GES-CMB (1974).- Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. 198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona.
 • Fotografia extreta del blog: trailsantllorenc.blogspot (de Lluís R. Hernández, de Matadepera)

Copyright © Espeleoworld 2023.