Bòfia de l'Obaga d'espades

Petita cavitat de 52 m. de recorregut a la Nou de Berguedà

La boca, de 2 per 1 metre, dóna inici a una rampa en fort pendent, de 12 metres de longitud i 6 metres de desnivell on resta taponada. A 4 metres de la boca però, s'obre una continuació a la dreta, en direcció NE i que baixa en rampa de 18 metres de longitud, 6 d'ampla, 2 d'alt i 3 de desnivell. Uns 9 metres més enllà es troba una sala de 7 metres de radi i uns 2 metres d'alta. En direcció NO s'obre una nova galeria, de 10 metres de longitud i un desnivell de 3 metres, punt on acaba la cavitat.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Nou de Berguedà, La
 • Comarca: Berguedà
 • Unitat: Catllaràs - Rasos de Tubau
 • Recorregut: 52 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-01-23 06:46:31

Situació

Carregant mapa...


Pugem fins a la casa d'Espades des de la Nou, per la pista que comença al mateix poble i que està asfaltada durant un parell de quilòmetres, i després de terra. La pista està en bones condicions fins a la casa de Cuirols, i després més trencada. Des de la casa d'Espades es continua amunt uns metres fins que prenem una pista secundària a la dreta, seguint el GR. Pocs metres més endavant deixem el GR que marxa avall per un camí i seguim per la mateixa pista, que comença a pujar suaument. Uns centenars de metres després, a la dreta, ens hem de fixar en un caminet ben poc evident que marxa avall, indicat amb alguna fita, i que en un parell de minuts ens deixa a la boca de la cova.

Història

Encara que de ben segur era coneguda des de temps immemorials per la gent de la contrada (segons sembla s'han trobat restes medievals), la primera notícia espeleològica que tenim d'aquesta cova és la de l'exploració realitzada per membres de la SIEP – Centre Excursionista Poblet (Barcelona) l'any 1978.
En els últims anys però, se l'anomena com a Cova d'Espades, però creiem sembla més correcte el nom que van donar els membres de la SIEP.

Topogràfics

topo 0: Bòfia de l'Obaga d'espades

Fotos

foto 0: Bòfia de l'Obaga d'espades
foto 1: Bòfia de l'Obaga d'espades
foto 2: Bòfia de l'Obaga d'espades
foto 3: Bòfia de l'Obaga d'espades
foto 4: Bòfia de l'Obaga d'espades
foto 5: Bòfia de l'Obaga d'espades

Bibliografia

 1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 5): 1-233. Ed. Políglota. Barcelona.
 1. Tolrà, A. (1981).- “Contribución espeleológica para el conocimiento de cavidades del Alt Berguedà” Boletín Espeleológico SIEP (13): 3-32. SIEP – Centre Excursionista Poblet. Barcelona.
 • Coordenades, dades de situació i fotografies extretes del web: http://www.engarrista.com/content/view/497/187/ (de Marc Solé). Post del dia 20 de gener de 2013.

Copyright © Espeleoworld 2023.