Avenc del Puig Cubell de Vilada

Esquerda de 18 m de fondària al Puig Cubell (Vilada, Berguedà)

La boca de la cavitat és complexa, ja que es troba subdividida per grans blocs encastats, oferint un aspecte caòtic. Malgrat que dóna pas a una vertical, podem evitar l'ús de cordes tot accedint per una boca situada a la banda sud, que ens situarà a la galeria principal després de davallar un fàcil ressalt. La part més important de l'avenc està estructurada al llarg d'una diàclasi inclinada uns 70 graus. Aquesta és descendent, i al seu punt més baix hi ha una petita esquerda perpendicular on s'obre la vertical d'un pouet estret que ens permet aprofundir 5 m més fins assolir la cota -18 m. No s'aprecia cap concrecionament destacable. Alguns rat-penats han trobat refugi al seu interior.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vilada
 • Comarca: Berguedà
 • Unitat: Catllaràs - Rasos de Tubau
 • Recorregut: 37 metres
 • Desnivell: 18 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-04-14 04:04:47

Situació

Carregant mapa...


De Vilada prendrem la pista del camí de la Clusa, que seguirem cosa de 3,5 km. En passar pel nord de la masia de Comelles surt per l'esquerra una pista secundària. Deixarem aquí el cotxe (cota 1018) ja que la pista secundària no està en gaire bon estat. Després de caminar per ella cosa de 1,5 km, l'abandonarem per agafar un camí estret que surt per la dreta (cota 1100) direcció al cim de Sobrepuny. El camí va guanyant alçada de manera sostinguda i en arribar a la cota 1275 l'haurem d'abandonar per seguir un corriol menys fressat que surt per la dreta i que ens ha de conduir al coll de Cubell (cota 1415). D'aquí, enfilarem muntanya amunt en un trajecte costerut i sense camí fins arribar al cim del Puig Cubell (cota 1460). La cavitat, la trobarem 60 m al sud del cim, a la banda de llevant de la cresta i al mig del bosc.

Història

La cavitat figura retolada al mapa de l'ICGC però la situa a un lloc erroni, bastant més al sud d'on es troba en realitat. El mapa de l'Editorial Alpina (“Catllaràs-Picancel”) la situa al lloc correcte. Malgrat això, i a que és coneguda per alguns excursionistes, la cavitat ha passat desapercebuda per als espeleòlegs, no figurant en cap catàleg espeleològic. Membres del GEB i de l'ECMB van decidir d'anar a buscar-la, i la varen localitzar després d'una curta prospecció per la zona. Tot i que la cavitat és coneguda amb el nom de “Avenc del Puig Cubell”, els exploradors van creure oportú ampliar el nom a “Avenc del Puig Cubell de Vilada” per tal d'evitar possibles confusions amb una altra cavitat que també es diu “Avenc del Puig Cubell” i que està situada al terme municipal de Vidrà (Osona)

Topogràfics

topo 0: Avenc del Puig Cubell de Vilada

Fotos

foto 0: Avenc del Puig Cubell de Vilada
foto 1: Avenc del Puig Cubell de Vilada
foto 2: Avenc del Puig Cubell de Vilada
foto 3: Avenc del Puig Cubell de Vilada
foto 4: Avenc del Puig Cubell de Vilada
foto 5: Avenc del Puig Cubell de Vilada

Bibliografia

 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 11-2-2020. Dades: F. Cardona (ECMB), J. Cuenca, J. Llorca i E. Doña (GEB)
 • Foto de la boca de l'avenc de Marc Solé. També es pot consultar el web: www.engarrista.com Apunt del 26-12-2013. Ruta excursionista a Puig Cubell i Feixa del Cint, on hi ha un track de la ruta i fotos de l'avenc.

Copyright © Espeleoworld 2023.