Bauma de Bruguer

Petita cova de 35 m. de recorregut a Terrades (Alt Empordà)

Una estreta boca entre blocs dóna pas a una galeria en pendent que als pocs metres gira bruscament a la dreta i continua en sentit descendent. Al seu punt final torna a girar de nou i per un pas amb la volta més baixa es penetra en la galeria final, que aviat torna a guanyar alçada i amb el sòl pla. En el darrer tram queda subdividida en dos conductes superposats que donen lloc a un pis superior.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Terrades
 • Comarca: Alt Empordà
 • Unitat: Empordà, l'
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters: Zariquieya troglodytes Jeann. (R. Zariquiey Álvarez, 12-9-1923) Speonomus delarouzeii Farm. (descrita per Zariquiey Cenarro el 1917 com Speonomus guimjuani)
 • Última revisió: 2015-02-26 12:59:15

Situació

Des de l'extrem NO del poble de Terrades i al costat dret de la carretera, surt una pista que va cap una sèrie de camps de conreu i granja, quan aquesta pista gira a la dreta, surt al davant un camí que cal seguir en direcció a un cingle proper i on es troba la cova.

Història

Després d'una visita a la Bora Major, visitada pel Dr. Zariquiey el 1917, el seu fill Ricardo Zariquiey Álvarez acompanyat pel Sr. Bofill, tornen a visitar-la el 12 de setembre del 1923. En tornar a Terrades són informats de l'existència d'una altra cavitat, la Bauma de Bruguer, inèdita fins aleshores i la qual no dubten en explorar tot seguit. A banda de la recol·lecció de Speonomus, a la darrera saleta troben un exemplar d'un caràbid que ja des del primer moment sospiten pot ser una troballa excepcional. És enviat al professor Jeannel i pocs dies després aquest li comunica amb gran entusiasme que es tracta d'un gran descobriment, gairebé una relíquia, i no dubte en dedicar-li: Zariquieya troglodytes Jeann.
La cova ha estat visitada periòdicament i en especial per tots els biospeleòlegs catalans.

Topogràfics

topo 0: Bauma de Bruguer

Fotos

foto 0: Bauma de Bruguer

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera,F. (1980).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 4: el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà. 296 pp. Ed.Políglota. Barcelona.
 1. Escolà, O.; Bellés, X. (1984).- “Distribució geogràfica dels Speonomus del subgènere Parvospeonomus (Col. Catopidae Bathysciinae) al vessant meridional dels Pirineus. Actes de la III Sessió conjunta d'entomologia: 19-28. ICHN – SCL. Mataró
 1. Español, F. (1946).-”La Zariquieya troglodytes Jeann.” Graellsia 4 (4): 89-97
 1. Español, F. (1956).- “Los Bathysciinae catalanes (col. Catopidae)”. Actes du II Congrés International d'Etudes Pyrénéens, T.3 (2):109-123. Luchon – Pau, 1954.
 1. Lagar, A.; Salvadó, M.; Sabater, J.; Torrella, J. (1973).- “Cavidades de Terrades (Alt Empordà, Girona)”. Senderos (176): 19-25. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 • Coordenades i fotografia extreta del blog: espeleobloc.blogspot (apunt del 15-8-2011)

Copyright © Espeleoworld 2022.