Balma del Salt del Purgatori

Gran balma darrera el Salt del Purgatori (Centelles)

El salt del Purgatori es troba en un bonic racó de la riera de la Llavina, tot formant un circ semicircular tancat per cingleres. L'aigua de la riera es precipita aquí formant un salt totalment vertical de 17 metres d'alçada tot salvant un estrat calcari. Degut al caràcter torrencial de la riera de la Llavina, durant bona part de l'any la seva llera no porta aigua, però després de les pluges el cabal d'aigua pot ser considerable, fins al punt d'oferir un magnífic espectacle d'aigua i soroll entre les cingleres i la vegetació sempre verda que envolta el salt. El més interessant és que s'ha generat una gran balma per darrera del salt. Aquesta balma te una forma de mitja lluna, tot seguint el contorn del circ encinglerat. Un caminet permet circular per ella i passar pel darrera del salt, resultant un passeig espectacular si la riera baixa crescuda. El recorregut del caminet per dins de la balma és de 59 metres, i aquesta assoleix els 11 metres al seu punt de màxima profunditat. Heures i altra vegetació ombrívola creixen al seu voltant. Prop del punt de caiguda del salt hi ha un bon toll d'aigua envoltat de joncs on fan vida les granotes i altres animalons d'aigua.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Centelles
 • Comarca: Osona
 • Unitat: Plana de Vic, la
 • Recorregut: 11 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Depressió Central
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-11-04 15:14:51

Situació

Carregant mapa...


Al sud de la població de Centelles hi ha el polígon industrial “La Gavarra”. De l'extrem SW del polígon surt una pista asfaltada que mena al barri anomenat “El Carrer de la Llavina”. Abans d'arribar-hi, en un revolt pronunciat a la dreta, deixarem l'asfalt i continuarem recte per pista sense asfaltar cosa de 300 metres, on prendrem una nova pista que surt a l'esquerra i que mena a la masia de Can Pere. Just arribats a la porta i tanca de la finca, surt per la dreta un camí descendent que en menys de 5 minuts ens deixa a la font Grossa, ja a tocar de la riera de la Llavina. De la font continuarem el camí que va remuntant la riera pel vessant hidrogràfic esquerre i en poc més de 5 minuts ens situarem al peu del salt del Purgatori. També es pot arribar al salt partint de la masia de Can Castellar, d'on surten camins que ens poden situar tant a la part alta com a la part baixa del salt.

Història

Coneguda des de temps immemorial.

Topogràfics

topo 0: Balma del Salt del Purgatori

Fotos

foto 0: Balma del Salt del Purgatori
foto 1: Balma del Salt del Purgatori
foto 2: Balma del Salt del Purgatori

Bibliografia

 • Totes les dades, topografia i fotografia han estat extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 4-9-2018. Dades: F. Cardona, C. Bañolas (EC Barcelonès); J. Cuenca, X. Samarra (GE Badalona)

Copyright © Espeleoworld 2023.