Avenc Tomàs Deu

Avenc de 14 metres de fondària al Serrat de la Morella (Begues)

Boca d'1X1,17 metres fàcilment desgrimpable en dos trams de r-1,60 i r-1,40. En aquest primer pouet, al poc, observem un pou paral·lel amb finestra d'entrada de 0,25X0,76 metres, aquest va a connectar a la seva base amb l'altra entrada a la base del pou d'accés. Aquesta altra entrada és de 0,48X0,30 metres.
Anirem baixant per una gatera amb gir a la dreta d'uns tres metres. Ací ens trobem amb un petit corredor descendent profusament decorat amb formacions, en aquest passadís d'1,60 metres d'alçada per 0,90 metres d'amplada, després d'avançar un metre i mig s'arriba a la capçalera d'un pou de -9,20 metres. Al final del passadís i al costat de la boca del pou, observem un petit forat impenetrable, que aprofundeix 1 metre i que va a comunicar amb el pou esmentat.
La boca d'aquest pou és de 0,70X0,90 metres d'amplada, si bé, immediatament es transforma en un estret pas que de seguida s'amplia.
Davallat aquest P-9, observem un petit pou paral·lel que comença a uns tres metres i va a connectar per dos punts al pou principal, un d'ells no penetrable.
El pou s'eixampla lleugerament i té les parets recobertes de formacions litogèniques.
La base del pou és d'uns 3X1,50 metres, assolint la cota màxima de -14 metres.
Com ja expliquen els seus primers exploradors, un xic elevat trobem un forat amb una interessant corrent d'aire. És possible que comuniqui amb la paret del torrent.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 20 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-09-15 13:02:49

Situació

Cavitat de difícil localització, força emmascarada per la vegetació.
L'avenc està situat al vessat esquerre d'un torrent innominat que baixa des del serrat de la Morella, entre el Puig Ginebró (la Bola) i el turó de les antenes, cap al fondo del Bruc.
Des de la porta de l'estació de telecomunicacions ubicada al puig Ginebró, l'avenc està situat direcció 9º a 300 metres lineals sobre plànol.
L'aproximació recomanada és sortint des del conegut avenc de la Discòrdia, anar cap al torrent de la dreta i baixar-lo pel seu vessant dret, que és més fàcil de transitar. Quan arribem aproximadament a la cota de 520 metres, haurem de creuar el barranc i localitzar la boca en un promontori rocallós situat uns 5 metres per sobre de la llera. Tot ell envoltat d'una espesa vegetació.
L'aproximació també es pot fer des de l'avenc del Serrat de la Morella.

Història

Cavitat descoberta i explorada el 31 de març de 1974 per l'ERE de l'AEC, però aquesta passà desapercebuda, molt probablement per haver-se descobert després que en Joan Borràs publiqués els tres volums del “Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf”. Durant molts anys ha estat buscada per membres de diversos Clubs sense èxit, finalment a partir de les indicacions facilitades per Francesc Ximelis, un dels primers exploradors, el 22 de febrer de 2015, en Carles Miranda i Enric Porcel (GEB), aconsegueixen localitzar la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc Tomàs Deu
topo 1: Avenc Tomàs Deu

Fotos

foto 0: Avenc Tomàs Deu
foto 1: Avenc Tomàs Deu
foto 2: Avenc Tomàs Deu
foto 3: Avenc Tomàs Deu
foto 4: Avenc Tomàs Deu
foto 5: Avenc Tomàs Deu

Bibliografia

 1. Chimelis, Francesc (1979).-”Primeres E.R.E.”. Butlletí de Divulgació Espeleológica (0):110-115. ERE-AEC Barcelona.
 • Totes les dades (Coordenades, situació, descripció, topografia actual i fotografies), han estat extretes del Blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles) (apunt del 17-04-2015). Fitxa original: Enric porcel (GE Badalona).

Copyright © Espeleoworld 2022.