Avenc Nº1 de l'Esquerda

Esquerda de 32 metres de fondària a la Palma de Cervelló.

La boca de l'esquerda de 10 metres de llarg per 0'90 d'ample, obre pas a un pou dividit en dos per uns blocs, trobant-se la planta a -19 i -9 respectivament. Pel P-19 arribem a una planta descendent coberta de petits blocs, fins arribar al punt de màxima fondària de la cavitat, -32 metres. Pel P-9, ens trobem amb una planta idèntica a l'anterior però més ampla, als 8 metres de recorregut s'obre un pou de forma molt irregular de -10 metres de fondària semi obstruït per blocs, entre mig d'ells es pot accedir a un pou de 7 metres sense continuïtat. Situats de nou a la planta del P-10, es divisa en l'altre extrem una galeria, per accedir-hi cal remuntar uns blocs, després d'uns ressalts successius de 2 i 3 metres, enllaça amb una sala rectangular de 7X2 metres, el sostre està format per l'acumulació de grans blocs, a l'extrem alt de la sala, trobem una gatera plana per on s'accedeix a una segona sala de 5X2 metres, en aquesta sala trobem dues continuacions, una mitjançant una gatera que acaba als pocs metres, i l'altra per un pou inclinat de -13 metres de fondària que acaba obstruït per terra i blocs procedents de la zona superior.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Palma de Cervelló, La
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 90 metres
 • Desnivell: 32 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-12-20 14:09:57

Situació

Carregant mapa...


Es troba a la urbanització de Fontpineda, en el carrer Via Palma de Cervelló, darrera de la casa nº 11, però no s'hi pot accedir des d'aquí ja que no hi ha pas entre les cases. Cal situar-se a la carretera que va de la Palma de Cervelló a Corbera de Llobregat, un cop arribats a la desviació de la carretera que puja a Fontpineda, seguirem la carretera en direcció a Corbera de Llobregat durant un centenar de metres, de la dreta surt una pista que després d'un parell de revolts es dirigeix cap a l'O, i passa per sota de cingle on hi ha les cases, cal buscar un pas, primer entre el bosc i després al cingle, el punt de referència és una casa amb un disseny arquitectònic modern, totalment diferent a la resta de cases, sota mateix d'aquesta casa es troba l'avenc nº2 de l'Esquerda, i 35 metres més a l'O, està l'avenc nº 1 de l'Esquerda.

Història

Descoberta pel GEIS del Centre Ciclista Excursionista de Sants el 1972 i explorada conjuntament amb el CE Molins de Rei el 1977.
El 1979 la SIE del CEA realitza la primera topografia coneguda de la cavitat.
El 1982 Toni Asensio la topografia de nou.
La cavitat resta pràcticament oblidada degut a la seva dificultat d'accés, no és fins l'any 2014 en que Tassja Römhild, veïna de Fontpineda localitza la cavitat i es posa en contacte amb l'equip d'EspeleoÍndex, acompanyant-los en l'exploració de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc Nº1 de l'Esquerda
topo 1: Avenc Nº1 de l'Esquerda

Fotos

foto 0: Avenc Nº1 de l'Esquerda
foto 1: Avenc Nº1 de l'Esquerda
foto 2: Avenc Nº1 de l'Esquerda
foto 3: Avenc Nº1 de l'Esquerda
foto 4: Avenc Nº1 de l'Esquerda
foto 5: Avenc Nº1 de l'Esquerda

Bibliografia

 1. Asensio,A.(1983).-”Contribució al coneixement espeleo-tectònic de la riera de Corbera”. Carbonato (3):15-47. GERS-AE Muntanya. Barcelona.
 2. Rubinat Aumedes, Francesc.(1981).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf - Unitat Septentrional - Sector 10”. GOURS (8):45-78. GEFOMA. Barcelona.
 3. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal (monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 • Situació i accés a la cavitat facilitat per Tassja Römhild, resident a la urbanització de Fontpineda

Copyright © Espeleoworld 2023.