Avenc de la Canya

Avenc de 26 metres de fondària a la Palma de Cervelló.

Esquerda de 28 metres de llarg per -13 metres de fondària. Des del llavi superior, entrant per l'extrem més curt i recorrent tota la planta, arribem a una acumulació de blocs, entre mig d'aquests es pot accedir a un pou de -7 metres de fondària i secció estreta; als 5 metres es troba una galeria horitzontal de secció quadrada, plena de blocs en precari equilibri i que després d'una estreta gatera accedim a una sala de planta ascendent. Per un costat s'obre un pou de -7 metres, a la base una galeria de 10 metres de longitud, enllaça perpendicularment amb una altra galeria de 7 metres, per on s'accedeix al punt de màxima penetració de la cavitat a-26 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Palma de Cervelló, La
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 56 metres
 • Desnivell: 26 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:01

Situació

Carregant mapa...


A la urbanització de Fontpineda, anant per la Gran Via de Fontpineda, ens desviarem cap a la Via del doctor Josep Maria Torroella, de seguida trobarem un curt carrer a l'esquerra que va a parar a una plaça semi arrodonida sense sortida, la cavitat es troba a 40 metres de la plaça darrera de la última torre, malauradament totes les torres estan vallades i no s'hi pot accedir. Per accedir-hi caldrà anar a la cruïlla anterior, on a l'esquerra hi ha una plaça que és a tocar de la capçalera del torrent de la Guixera, caldrà seguir si la vegetació ho permet, pel vessant dret hidrogràfic del torrent, tot seguint per la part posterior de les torres fins arribar a la cavitat.
Coordenades aproximades.

Història

Coneguda de sempre pels veïns de la Palma de Cervelló amb el nom de les Esquerdes. La primera exploració sembla ser que la van realitzar membres del CE Molins de Rei acompanyats de veïns del poble. A l'octubre de 1982 membres del GERS realitzen una desobstrucció que els permet accedir fins a – 26 metres, també s'enllaça amb el veí Forat de la Remei, encara que el pas de moment resulta infranquejable.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Canya

Fotos

Bibliografia

 1. Rubinat Aumedes, Francesc.(1981).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf - Unitat Septentrional - Sector 10”. GOURS (8):45-78. GEFOMA. Barcelona.
 2. Asensio,A.(1983).-”Contribució al coneixement espeleo-tectònic de la riera de Corbera”. Carbonato (3):15-47. GERS-AE Muntanya. Barcelona.
 3. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal (monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.