Espeleo World

Avenc M-8

Escletxa de 14 metres de fondària a Montcortès, (Baix Pallars).


Petit avenc que arriba a -14 metres de fondària, té dues boques, a la base d'un extrem del pou d'entrada trobem dos curtes continuacions, una cap el S i una altra cap el NO ascendent.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Baix Pallars
 • Comarca: Pallars Sobirà
 • Unitat: Serra de Peracalç
 • Recorregut: 43 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de Senterada cal dirigir-se a la Pobleta de Bellveí on agafarem una estreta carretera a la dreta fins l'estany de Montcortès, del costat E de l'estany, surt una pista asfaltada que es dirigeix a Peracalç, quan arribem a la cruïlla amb la pista que va a Montsor, agafarem aquesta a la dreta, apta per qualsevol vehicle i al cap d'1'7 quilòmetres arribarem al pla on es troben les cavitats, aquest es troba a l'esquerra de la pista, el punt es reconeix fàcilment ja que la pista fa un fort revolt cap a la dreta i també a la dreta hi ha un gran toll d'aigua temporal que serveix per beure els animals.
Anant per la pista, dos corbes abans d'arribar a aquest punt on es troben la majoria de cavitats, trobarem a la dreta uns antics camps de conreu, la cavitat es troba a tocar d'aquests camps.
Coordenades aproximades sense precisió.

Història


Els dies 26 al 30 de març de 1970 un equip de la SIE del CEA explora el Forat de Montcortès (98 metres) i el Forat del Vicenç (-10 metres). Posteriorment, els dies 6 i 7 de març de 1976, un altre equip de la SIE en que hi participa algun dels membres de l'equip anterior, exploren a la serra de Peracalç, entre l'estany de Montcortès i Peracalç, tres cavitats de (-30 metres, -11 metres i -7 metres) de fondària respectivament, a les que denominen Forats de la Grata nº 1, 2 i 3, aquesta informació queda en els arxius de la SIE però mai s'arriba a publicar res al respecte. Molt probablement es corresponguin amb algun dels molts forats explorats pel GEB en aquest sector.
El 1980 el GEB inicia una sèrie d'exploracions en aquest pla que es troba al N de la roca de Perauba i a l'O del dolmen de Perauba i que el GEB denomina pla del campament degut que és el punt on instal·laven el campament durant les exploracions, aquestes durarien fins l'any 1988. Posteriorment retornen el setembre de 1994, el juliol del 1995 que acompanyen als arqueòlegs del departament d'història de les societat pre-capitalistes i d'antropologia social de la UAB i tornen altre cop el novembre de 1999. En aquesta cavitat concretament, s'hi van trobar dos esquelets humans, un d'ells amb corretjam militar i un forat al crani.

Topos

Media

Biblio

 1. Porcel Caro,Enric.(1990).-”Exploracions a la Serra Magdalena ”. Cavernas (22):49-57. GE Badalona.
 2. Porcel Caro,Enric; Miret Pérez, Francesc.(2008).-”Cavernes d'interès arqueològic”. Cavernas (27):58-63. GE Badalona.
 3. Navarro,J.(1971).-”Relación cronológica de las exploraciones realizadas por miembros de la SIE en 1970”. EspeleoSie (10):75-87. SIE – CE Àliga.