Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes

Important esquerdament al tossal de les Venes (Muntanyes de Prades)

Es tracta d'un conjunt d'esquerdes existents dalt del Tossal de les Venes, té un recorregut aproximat de 490 metres i 42 metres de fondària. Hi trobem un important sector de l'esquerda que s'obre a cel obert, mentre que una altra, majorment pertanyent al sector de l'avenc Gran de Rojalons que és cobert. L'esquerda té una amplada mitja d'entre 1 i 2 metres. Existeixen diferents sortides a l'exterior en el cingle dels Solans.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Montblanc
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 490 metres
 • Desnivell: 42 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters
  • Troglocharinus orcinus
 • Última revisió: 2017-12-20 15:13:00

Situació

Carregant mapa...


Des de Montblanc seguirem la carretera TV-7042 en direcció a Rojals, després de passar Rojalons i a l'alçada del quilòmetre 4,050 del costat esquerre surt una pista que seguirem aproximadament al llarg d'uns 700 metres, fins trobar a la dreta un sender (obert per membres del GE Montblanc cap a l'any 2007) que passant per una escletxa, puja al Tossal de les Venes, al capdamunt d'aquest s'obren els diferents accessos a les esquerdes de les Venes i l'avenc Gran de Rojalons.
Les coordenades estan situades en un punt indeterminat de les esquerdes.

Història

Aquesta cavitat fou descoberta de manera accidental el mes de juny de 1967 després que en Carles Masdeu engresqués als companys del GIEM a anar a mirar un forat penjat al salt de la Variella. Després de veure que no tenia continuació s'orientaren cap el Tossal de les Venes; si bé només arribar al peu del Tossal ja es localitzaren diverses cavitats, on ràpidament van trobar ceràmica i restes prehistòriques, tractant-se d'un poblat amb més d'una desenes de cavitats i balmes, entre les que hi destacà la del Duc, que fou motiu d'una excavació que es perllongà durant anys.
En el decurs d'una de les jornades, alguns membres del grup pujaren dalt del Tossal per una diàclasi localitzant aquest avenc. Pocs dies després endegaren l'exploració del mateix, començant per la part corresponent a l'avenc Gran de Rojalons, realitzant la topografia l'any 1971. Durant els anys 1969,70 i 71 foren realitzades moltes exploracions i entre l'abril i el maig de 1995 és realitzà una exploració i topografia del sistema en el seu conjunt. (Joan Pallisé)


L'any 2014, amb motiu del 50 aniversari del Club Excursionista de Montblanc, el GEIM va equipar una Via Ferrada que discorre tant per l'exterior del Tossal de les Venes com per l'interior de les esquerdes i l'avenc. En un primer moment aquesta ferrada va provocar diferents controvèrsies, ja que un indret pràcticament desconegut va passar en molt poc temps a patir una gran massificació. Degut a diferents raons i a l'haver-se provocat diferents accidents lleus, el CE Montblanc el 2015 va decidir “tancar” la via ferrada i així ho va informar per diferents mitjans. Malgrat això, la gent continuava (i continua) anant. Malauradament, el 19 de novembre de 2017 és produí un accident mortal en aquesta Via Ferrada, on va morir un jove barceloní de 23 anys.

Topogràfics

topo 0: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
topo 1: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes

Fotos

foto 0: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 1: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 2: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 3: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 4: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 5: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 6: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 7: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 8: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 9: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 10: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes
foto 11: Avenc Gran de Esquerdes de les - Rojalons Venes

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,J.M.; Talavera, F. (1978).-”l'alt camp, la conca de barberà, el baix penedès i el tarragonès”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.2):208-209. Ed Políglota.
 2. GIEM (1972).-”Cavidades topografiadas en la Serra de Prades y lista de las mayores cavidades”. Comunic. II Simposium Metodología Espeleològica VI/1-12 pp. (SIE-CEA).
 • Algunes fotografies així com també algunes dades, han estat extretes del blog (www.espeleobloc.blogspot.com.es) post dels dies 4,5 i 6 de gener de 2015.
 • Fotografies antigues, dades biospeleològiques i altres dades, facilitades per Joan Pallisé (Montblanc)

Copyright © Espeleoworld 2023.