Avenc dels Estels del Sud

Interessant avenc de 24 m. de fondària a la zona de Llinars (Alfara de Carles, el Port)

Per una boca d'uns 80 centímetres de diàmetre es penetra en un pou subvertical que esglaonadament baixa uns 7 metres de fondària. A la seva base, una rampa de pedres comunica amb un nou ressalt que porta a una sala de notables dimensions (Sala SIRE) i al seu extrem més profund porta a una curta galeria on sembla acabar la cavitat. A mitja alçada de la sala i per una finestra que calgué desobstruir (Pas Emília), s'accedeix a una nova sala (Sala GEB) i una mica més cap l'E encara es pot accedir a una nova cambra (Sala Tortosa). Ambdues sales es desenvolupen a polaritat vertical, presentant sengles trams inferiors. A la part més profunda de la Sala Tortosa s'assoleixen els 23,6 metres de profunditat màxima de la cavitat.
Tota la cavitat es troba plena de magnífiques formacions litogèniques.
A manca de dades espeleomètriques concretes hem calculat que supera els 100 metres de recorregut, encara que són dades estimatives.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Alfara de Carles
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 120 metres
 • Desnivell: 24 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació

Carregant mapa...


Sortint del refugi de Caro pel sender GR-7 en direcció al refugi de les Clotes (tram de la ruta coneguda com Estels del Sud), arribarem al mas de la Patuda on el camí segueix la senda de Llinars. Més endavant i molt a la vora del camí es troba la boca de l'avenc.

Història

Sembla que la descoberta i primera exploració parcial la portaren a terme membres de la Secció d'Espeleologia i Barrancs de la UEC Tortosa durant l'any 2009, tot anomenant-lo Avenc Florema. Mai es va fer difusió d'aquesta descoberta.
Cap a mitjans del 2011 i durant una excursió per la zona, membres de la SIRE – UEC Sants i del GEB retroben la cavitat i durant l'exploració ja poden observar que havia estat visitada anteriorment, però sense poder esbrinar fins més tard qui havien estat els seus primers exploradors. Una desobstrucció els permet descobrir noves galeries del conjunt, fan la topografia i després la posen en coneixement de l'Espeleo Club Tortosa en una visita conjunta. Entre tots decideixen batejar-la com Avenc dels Estels del Sud.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Estels del Sud

Fotos

foto 0: Avenc dels Estels del Sud
foto 1: Avenc dels Estels del Sud
foto 2: Avenc dels Estels del Sud
foto 3: Avenc dels Estels del Sud
foto 4: Avenc dels Estels del Sud
foto 5: Avenc dels Estels del Sud
foto 6: Avenc dels Estels del Sud
foto 7: Avenc dels Estels del Sud

Bibliografia

Doña, Emilia; Llorca, Jordi (2012).- “Retrobament i catalogació d'una cavitat al massís dels Ports” Excursionisme (367): 8-10. Unió Excursionista de Catalunya.
 • Fotografies extretes del blog de l'Espeleo Club Tortosa (8-10-2011)
 • Altres dades extretes del blog: Espeleobloc (post 4-4-2012)

Copyright © Espeleoworld 2023.