Avenc dels Aragalls

Interessant avenc de 55 m. de fondària a Garraf (Sitges)

Una boca de 4 x 2 metres dóna accés a un pou d'àmplies dimensions de 39 metres de vertical. A l'extrem N de la seva base trobem una xemeneia de 8 metres d'altura i recoberta per formacions litogèniques.
A 6 metres de la base del pou d'entrada i en la seva paret O hi ha una finestra a la qual es pot accedir mitjançant un petit pèndol o fent una grimpada des del fons. Per aquesta finestra arribem a la meitat d'un pou cec per la part superior i que baixa 8 metres més; al seu fons s'obren les boques de dos pous independents i de dimensions molt més modestes, que baixen 12 metres més i en el fons d'un d'ells s'arriba al punt de màxima penetració.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sitges
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 85 metres
 • Desnivell: 55 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des de l'aparcament del Pla de Querol cal continuar per la carretera en direcció a la Plana Novella durant poc més de 200 metres, aquí, a l'esquerra hi han dues petites esplanades i en direcció S comença una àmplia carena entre dues torrenteres que baixen cap al fondo de les Coves. Pràcticament sense camí i pel mig del rascler i camps de pedres s'ha d'anar baixant fins arribar a abocar-se a la zona més abrupta de l'esmentat fondo; al poc de baixar es troba la boca de l'avenc que es troba uns 40 metres per damunt del tàlveg. Tot el recorregut està marcat per una sèrie de fites de pedres que faciliten la localització.

Història

Per les indicacions de l'aleshores fill de Can Lluçà, membres de la SIRE UEC Sants la localitzen el 4 de desembre de 1966 després d'un parell d'intents frustrats. La setmana següent es porta a terme la primera exploració i el 8 de gener de 1967 es revisa el tram final i s'aixeca una topografia que dóna 59 metres de fondària.
El 9 de setembre de 1990 membres de la SIE-CE Àliga revisen la topografia i estableixen una fondària màxima de 55 metres.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Aragalls

Fotos

foto 0: Avenc dels Aragalls
foto 1: Avenc dels Aragalls
foto 2: Avenc dels Aragalls
foto 3: Avenc dels Aragalls
foto 4: Avenc dels Aragalls
foto 5: Avenc dels Aragalls

Bibliografia

 1. Borràs, J. (1974).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. II. 166 pp. Barcelona.
 1. Cornellas,C.; Miñarro,JM. (1967).- “Avenc dels Aragalls” Bol.Información SIRE (4): 20-22. SIRE – UEC Sants. Barcelona.
 1. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 1. SIE (1993).- “Dues cavitats del fons de les Coves” EspeleoSie (32): 17-20. SIE del CEA. Barcelona.
· Coordenades facilitades per Tony Romero (SIRE – UEC el Prat)

Copyright © Espeleoworld 2023.