Espeleo World

Avenc del Sot Gran

Petit avenc de 8 m. de fondària a Castellar del Vallès.


La boca de 2 x 0,5 metres dóna pas a un salt de 3 metres que ens deixa en un repeu; d'aquí surt una galeria en direcció N, de 4 metres de recorregut, 2 d'amplada i una alçada que oscil·la entre els 2,5 i els 3 metres. Al final, una columna estalagmítica ens permet remuntar un salt de 2 metres, per on seguirem una estreta galeria de 2 metres que ens porta a una saleta final molt concrecionada.
De nou al principi del repeu, ens resta per davallar 4 metres per un pou que ens porta sobre un con d'enderrocs. A l'extrem N, ficant-nos sota el repeu, trobem una sala molt concrecionada que dóna fi a la cavitat.
Cavitat estructurada sobre una diàclasi N30E-S30O.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Castellar del Vallès
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
 • Recorregut: 22 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-03-17 16:34:23

Situació


Des de Castellar del Vallès caldrà agafar la pista que puja pel torrent de Canyelles fins al revolt anomenat el Revolt Gran. D'aquí seguirem un caminet que surt a la nostra dreta i que s'enfila pel costat d'un torrent. Aquest camí, molt embrossat per la caiguda de pins i els arítjols, caldrà seguir-lo uns 400 metres fins que travessa el torrent. Nosaltres haurem de seguir aquest, tot remuntant diversos ressalts formats per cascades d'1 a 5 metres d'alçada, fins arribar a una notable marmita situada per damunt d'una d'aquestes cascades. Llavors prendrem la direcció N cap a l'esquerra, pujant uns 25 metres per sobre del tàlveg del torrent, on entre una clariana de pins, es troba l'avenc, senyalitzat amb un rètol fet per la gent de Castellar.

Història


La cavitat fou descoberta i explorada per primer cop el capvespre del dia 15 de maig del 1981 per membres de la SEAC (avui Centre Excursionista de Castellar del Vallès), encara que va ser donada a conèixer per la gent de la SIS - CET que la van visitar i topografiar un mes després.
Actualitzem la fitxa (març 2016) incloent un croquis que van fer els primers exploradors (SEAC) tres anys més tard de la seva descoberta i que ara hem retrobat al seu butlletí.

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, X.; Aguirre,F.; Martínez, M.A. (1982).- “Les cavitat del vessant Est del riu Ripoll (II)” SIS (9): 12-21 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (29): 552-561. Centre Excursionista de Terrassa.
 1. Badiella, X.; Boixader, J.; Claverí, J. et al (1985).- “Sobre algunes cavitats noves o poc conegudes als conglomerats de Sant Llorenç del Munt – Serra de l'Obac – Riu Ripoll”. Butlletí GES (4): 3-24. GES del Club Muntanyenc de Terrassa
 2. Castany, J. (1985).- “Avenc del Sot Gran”. Butlletí informatiu de la SEAC (221): 3-4. Secció Excursionista de l'Ateneu Castellarenc. Castellar del Vallès.
 • Fotografies i altres dades extretes del web: caudelguille.net (Jordi Guillemot. SIS-CET)