Espeleo World

Avenc de Can Castellet de Dalt

Històrica cavitat de 19 m. de fondària a Sentmenat.


Una boca de 4,5 x 4 metres dóna pas a un pou de 7 metres que ens deixa damunt d'un con d'enderrocs. En direcció N podrem seguir una galeria descendent de 15 metres de longitud, en la que trobarem, al seu costat esquerre, una petita galeria de 3 metres. Al final de la galeria principal ens podem enfilar per unes xemeneies a unes ales separades per roca-mare.
De nou a la base del pou d'entrada, es pot seguir en direcció S per una pronunciada rampa que porta fins a un forat de 0,8 metres d'alçada i d'uns 3 metres de longitud que desemboca en una sala amb un fort pendent i que té 13 metres de llargada, 3 d'amplada i uns 10 d'alçada. A l'extrem inferior trobem una gatera, sobre la qual un forat important, buit en alguns llocs, forma una doble galeria. Seguint per la gatera (0,3 metres d'alçada), arribem a una saleta des d'on podem seguir per diferents direccions. Al S, per un pas arrupit trobem dos forats que comuniquen a una volta de 4 metres amb les parets cobertes de fang i blocs calcaris molt desfets per dissolució.
Si al contrari, seguim cap a l'O, anirem a parar a una galeria paral·lela, a partir de la qual podrem prendre dues direccions: cap al S remuntarem una rampa fangosa i seguirem 5 metres arrupits, on s'acaba la galeria; en direcció N la galeria remunta passant una petita roca-mare i, en fort pendent, arribem a una galeria horitzontal de 6 metres, en l'extrem de la qual, i per un pas estret, s'accedeix cap a una xemeneia de 4 metres d'alçada molt plena de fang.
Cavitat estructurada sobre dues importants diàclasis. La més gran pren la direcció N30E-S30O i és la que forma la galeria principal, inclosa la boca d'accés. La segona és la que forma la galeria lateral, té la mateixa direcció però és un xic inclinada. La boca s'ha obert a l'exterior per ensorrament de la volta i ha provocat el gran con d'enderrocs.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sentmenat
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
 • Recorregut: 76 metres
 • Desnivell: 19 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-04-29 06:23:06

Situació


Prop de la masia de Can Castellet. Seguint el camí que passa per sota la masia i després de deixar un primer trencall a la dreta, a uns 100 metres més endavant trobarem l'avenc a l'esquerra del camí.
L'accés a la masia de Castellet de Dalt es pot fer des de Castellar del Vallès per la pista que puja al Puig de la Creu o per Sentmenat per la pista que passa per Guanta.

Història


Cavitat coneguda a la zona des de temps immemorial. La primera referència que tenim és la de l'exploració l'any 1825 de l'eminent metge, naturalista i polític Mariano de la Paz Graells, acompanyat dels naturalistes i metges francesos Balard, Baerson i Galois. En el decurs de la visita van trobar restes humanes, tot pensant haver fet un important descobriment i segons sembla, al poble els van informar que eren les restes dels soldats francesos que havien llençat pocs anys abans durant la Guerra del Francès. L'any 1825 Graells tan sols tenia 16 anys (nascut a Tricio, la Rioja, el 1809), estudiant de batxillerat a Barcelona, tot semblant molt prematura aquesta relació amb els naturalistes francesos, que és citada en primera instància per Puig y Larraz en el seu “Cavernas y simas de España”, tot fent una breu descripció molt exagerada amb presència de pous de 50 i 70 metres. Font i Sagué en el seu Catàleg es limita a traduir el text d'en Puig. Faura en el seu Recull li atorga una fondària de 80 metres (amb un interrogant).
Tenim constància de múltiples visites de membres del GES-CMB a partir del 1954.
Actualitzem la fitxa (abril 2016) incloent la topografia que van fer membres de la SIE – CEA el novembre del 1967 (EspeleoSie nº 2) i una altra, obra d'en N. Llopis Lladó, que havia restat inèdita fins ara i sense haver pogut esbrinar la data de la seva realització (pensem que deuria ser d'entre 1940-1942).

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, X.; Aguirre,F.; Martínez, M.A. (1982).- “Les cavitat del vessant Est del riu Ripoll (II)” SIS (9): 12-21 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (29): 552-561. Centre Excursionista de Terrassa.
 1. Navarro, J. (1967).- “La Cova-avenc de Castellet de Dalt”. EspeleoSie (2): 1-4. SIE – CE Àliga. Barcelona.
 • Revisió coordenades i fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).
 • Altres fotos extretes del blog: espeleobloc.com (Apunts dels dies 11, 12 i 13 d'abril 2016.