Avenc de la Vinyeta

Bonic avenc de 35 m. de fondària al Port (Horta de Sant Joan)

Per una estreta boca es penetra en un pou acampanat de 31 metres de desnivell i a la seva base s'origina una galeria que cap al SO és lleugerament descendent per a tot seguit canviar a un conducte ascendent que poc a poc es va estrenyent fins a fer-se impracticable. De nou a la base del pou, la galeria pren la direcció NE i tot seguit es troba col·lapsada per un massís rocallós amb blocs i formacions litogèniques que l'emmascaren. Existeixen diferents conductes en el seu interior i per la part superior es pot superar fins arribar a un ressalt que porta a l'altre extrem de la galeria que als pocs metres queda tancada en el punt de màxima fondària (cota – 35).

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Horta de Sant Joan
  • Comarca: Terra Alta
  • Unitat: Port, el
  • Recorregut: 121 metres
  • Desnivell: 35 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des d'Horta de Sant Joan cal anar a buscar la carretera que porta a l'àrea recreativa del Parc en el Mas de la Franqueta. Molt abans d'arribar, poc després de passar el mas de Tramuntano, hi ha un trencall a l'esquerra on s'inicia l'anomenada pista de les Eres, la qual cal prendre tot passat pel costat de les Roques d'en Benet, el coll de Membrado i el mas de Rosset. Passat el desviament al coll Blanc, poc abans d'arribar a les runes del mas de les Eres, s'ha de travessar una zona de camps situats a ponent de la pista i anar a cercar un cingle que s'aboca a la capçalera del barranc de l'Avellanar, per sota d'ell i al S., es troba la boca de l'avenc.

Història

La primera exploració de l'avenc va ser portada a terme per membres del GIE – CE de Gràcia (Barcelona) cap als anys 1965 o 1966, restant pràcticament inèdita i únicament sabem d'una cita anònima en una relació d'activitats publicada al butlletí del Club, on també fan constar que la cavitat té 75 metres de profunditat.
Gairebé 40 anys més tard, membres de l'EC Tortosa localitzen la cavitat i en el seu interior troben una pintada amb el nom de l'avenc i tota una sèrie de municions de fusell Mauser llençades pel pou, possiblement en temps de la guerra. El 2004 l'exploren totalment i la topografien.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Vinyeta

Fotos

foto 0: Avenc de la Vinyeta
foto 1: Avenc de la Vinyeta
foto 2: Avenc de la Vinyeta
foto 3: Avenc de la Vinyeta
foto 4: Avenc de la Vinyeta
foto 5: Avenc de la Vinyeta
foto 6: Avenc de la Vinyeta
foto 7: Avenc de la Vinyeta
foto 8: Avenc de la Vinyeta

Bibliografia

Coordenades, topografia i fotos cedides per l'EC Tortosa.

Copyright © Espeleoworld 2023.