Avenc de la Roca Tiraval

Avenc de 27 metres de fondària a Bagà

Pel costat d'uns blocs es penetra en un pou de secció irregular i que als pocs metres de descens s'eixampla. A la base, una curta rampa descendent ens situa a -24 metres de fondària.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Bagà
 • Comarca: Berguedà
 • Unitat: Cadí - Moixeró
 • Recorregut: 29 metres
 • Desnivell: 24 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-06-16 10:59:37

Situació

Creuem el pont sobre el riu. Passem al costat d'una àrea recreativa i pugem uns metres per la pista asfaltada fins que pocs metres més enllà conflueix amb una altra. A l'altra banda de la pista veiem uns indicadors i un camí que marxa amunt. Avancem per aquest camí que comença pujant fort i creuant una zona de xaragalls, on l'erosió fa difícil mantenir el camí en condicions. Pugem fort i anem guanyant perspectiva sobre Bagà. Després d'un primer tram més dret el pendent es suavitza.
Guanyem un petit turonet i avancem per terreny obert, sempre pujant i veient ja a la llunyania, la Roca Tiraval. El camí desemboca en una pista, prop de Can Matallops. No cal acabar d'arribar a la casa, sinó que seguim la pista a la dreta durant un centenar de metres aproximadament. Cal fixar-s'hi bé perquè un camí poc evident al principi marxa cap a l'esquerra, fent un tomb de més de 90º. Avancem ara pel camí, menys fresat però prou evident. El camí puja per dins del bosc fins arribar a l'ermita de Santa Fe de Quer, en un estat lamentable, sense teulada. Passem al costat de l'església i seguim el camí. Passada l'església ruïnosa tenim una de les vistes més boniques de la Roca Tiraval, amb la seva cinglera diagonal, i a davant la gran casa de Can Quer, on arribem al cap de poc per una pista. Passem la casa i seguim per la pista que passa per sobre i que aviat esdevé camí. Mica en mica guanyem pendent, i deixem el terreny obert per entaforar-nos en el torrent de Turbians. Entrem en terreny humit i obac, en un bosc mixt de pins i faigs, amb molt sotabosc. Passem al costat de la base de les parets de la cinglera. El camí comença a pujar fort, seguint sempre el torrent. Anem avançant per dins del torrent, deixant les parets del cingle enrere. En un punt concret del camí cal abandonar-lo i girar totalment cap a la dreta per iniciar un camí poc evident que ens enfilarà directament al cim. Aquest camí no surt als mapes, i cal parar atenció a no passar-lo de llarg. Com a referència trobarem un senyal vermell en un boix, algunes fites, i senyals d'alguna caminada que ajuden a seguir el camí, ja que en alguns trams és poc evident. El primer tram de camí és el més fàcil de seguir, però a mesura que la vegetació desapareix costa trobar la bona traça. En qualsevol cas cal anar resseguint la cinglera i sempre en lleugera direcció cap a l'esquerra, seguint la mateixa forma del terreny. Poc abans d'arribar a la Roca Tiraval, el camí passa pel costat de de la boca de l'avenc de la Roca Tiraval. El recorregut total és de 3 quilòmetres.
Coordenades molt aproximades.

Història

La primera exploració fou realitzada el 1979 per la SIE del CE Àliga.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Roca Tiraval

Fotos

foto 0: Avenc de la Roca Tiraval

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. (Urgell,el Solsonès, la Segarra i el Berguedà). Vol. 5: 234 pp. Políglota. Barcelona.
 • Situació, fotografia i coordenades facilitades pel blog “Engarrista”de Marc Solé, www.engarrista.com/content/view/314/74/ post del dia 4/1/2011.

Copyright © Espeleoworld 2022.