Espeleo World

Avenc de la Llúdriga

Avenc de 34 metres de fondària a Capafonts


Passada la petita boca, s'ha de superar un ressalt d'uns 2 metres que es baixa sense material, aquest és seguit d'una rampa descendent que ens situa en una galeria d'uns 50 metres de llarg per uns 5 metres d'amplada però amb el sostre força baix, poc més de mig metre. En aquesta galeria trobem abundant formació, així com el terra ple de gours, encara que bastant descalcificats.
Per l'extrem S de la galeria es troba la comunicació amb un una diàclasi paral·lela a ella, Aquesta diàclasi és lleugerament escalonada i estreta amb un recorregut superior als 60 metres, trobem un primer pou que baixa uns sis metres, seguit d'un altre d'uns 18 metres, el punt més baix el trobem seguint la diàclasi cap el N, on assoleix els -34 metres de fondària. 

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Capafonts
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 160 metres
 • Desnivell: 34 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-02-13 15:11:46

Situació


Situats al poble de Capafonts, anirem a trobar una pista encimentada a l'entrada del poble venint des de la carretera de Mont-ral, que ben senyalitzada ens indica la font de la Llúdriga, en aquest punt trobem una primera cadena que prohibeix el pas als vehicles. Passats 200 metres travessarem el barranc del Ribatell, per a continuar aproximadament uns 700 metres on trobem un segon cadenat, seguint els pals indicadors ens portaran en un passeig de 10’ (altres 700 metres aproximadament) a l’ombrívol lloc de la Font de la Llúdriga situat a l’esquerra del sentit de la marxa. La Font de la Llúdriga es un lloc emblemàtic, surgència que brolla del terra, i teòric naixement del riu Brugent.
Llavors travessarem el riu i anirem coster amunt lleugerament en diagonal cap a l’esquerra per l'espesa boixeda fins a trobar un petit barranc, seguint-lo aquest sempre amunt, fins trobar la petita boca de l'avenc a la nostra dreta (esquerra hidrogràfica).

Història


Descobert i explorat el 1968 per Josep Maria Capellades de l'AAEEMI de Valls (actualment AAEET de Valls).

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro,J.M.; Talavera, F. (1984).-”el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7):54-55. Ed Políglota.
 2. GIEM (1972).-”Cavidades topografiadas en la Serra de Prades y lista de las mayores cavidades”. Comunicaciones II Simposium Metodologia Espelológica.
 3. Talavera, Ferran (1982).-”Las cavidades del barranc de la Pixera (Motllat-Baix Camp)”. Boletín Espeleoógico SIEP (14):30-41. SIEP – CE Poblet.
 • Coordenades, dades i fotografies facilitades per Albert Peixet de Capafonts, Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).