Avenc Capellades

Cova de 28 metres de recorregut a Capafons.

Una boca de 1,20X1,20 metres dóna pas a un ressalt de -1,70 metres on comença una rampa descendent, es tracta d’una diàclasi de 15 metres de recorregut amb una amplada variable de 1 a 2 metres i una alçada màxima de 7,50 metres.
Arribats al suposat final de la galeria, observem un forat al terra per on continua la cavitat, però caldria una forta desobstrucció. Des d’ací escalarem 4 metres per a trobar una petita continuació elevada. Es tracta de la mateixa diàclasi per la que podem progressar 5 metres més. Al final a l’esquerra ens trobem una fissura que dona a un pou de 10 metres de fondària, al que no es pot accedir per les seves minses dimensions.
Si mirem per dalt, observem que hi ha corrent d’aire, i podem ascendir 2 metres més arribant a una saleta entre blocs inestables per on es perd aquest corrent d’aire, que segurament anirà a l’exterior, que es troba ben a prop.
El desnivell de la cavitat és de 8,50 metres.
A la topografia realitzada el 1980 pel SIEP, apareix una minsa galeria que donaria a l'exterior; fetes les oportunes observacions “in situ”, no hem pogut constatar la existència d'aquesta galeria.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Capafonts
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 28 metres
 • Desnivell: 9 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-01-30 09:22:21

Situació

Carregant mapa...


Situats al poble de Capafonts, anirem a trobar una pista encimentada a l'entrada del poble venint des de la carretera de Mont-ral, que ben senyalitzada ens indica la font de la Llúdriga, en aquest punt trobem una primera cadena que prohibeix el pas als vehicles. Passats 200 metres travessarem el barranc del Ribatell, per a continuar aproximadament uns 700 metres on trobem un segon cadenat, seguint els pals indicadors ens portaran en un passeig de 10’ (altres 700 metres aproximadament) a l’ombrívol lloc de la Font de la Llúdriga situat a l’esquerra del sentit de la marxa. La Font de la Llúdriga es un lloc emblemàtic, surgència que brolla del terra, i teòric naixement del riu Brugent.
Llavors travessarem el riu i anirem coster amunt lleugerament en diagonal cap a l’esquerra per l'espessa boixeda fins a trobar un petit barranc, seguint aquest sempre amunt, de seguida trobarem la boca de l’avenc Capellades a la nostra dreta.

Història

L'avenc Capellades es va localitzar a finals dels anys 60 per en Josep Maria Capellades que durant anys fou l'anima de la secció d'espeleologia de la AAEEMI de Valls (actualment AAEET-Valls).
El 1981, el SIEP el topografia i l'any següent el publica amb el nom d’avenc Capellades.
El 2014 membres dels grups (GEB, GREC, GIEM i SIE ) realitzen una sortida conjunta, en el decurs de la qual aprofiten per fer una nova topografia de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc Capellades
topo 1: Avenc Capellades

Fotos

foto 0: Avenc Capellades
foto 1: Avenc Capellades
foto 2: Avenc Capellades

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,J.M.; Talavera, F. (1984).-”el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7):52-53. Ed Políglota.
 2. Talavera, F. (1982).-”Las cavidades del Barranc de la Pixera (Motllat-Baix Camp)”. Bol. Espel. SIEP (14):30-41. SIEP-CE Poblet. Barcelona.
 • Dades i topografia extretes del blog Catalunya subterrània (www.cavitatsdecatalunya.com.es) post del dia 21-10-2014. Participen en la sortida: Xavier Samarra, Emilia Doña, Josep Cuenca, Joan Pallisé, Ramon Sendra, Carles Fontgivell, Joan Sebastià i Enric Porcel.
 • Coordenades, dades i fotografies facilitades per Albert Peixet de Capafonts, Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.