Avenc de la Fragata

Avenc de 21 metres de fondària a la zona de Campgràs, Sitges.

La boca s'obre en el fons d'una dolina de 20 metres de diàmetre i 7 metres de desnivell, el pou cilíndric a l'inici, va adquirint forma acampanada a mida que es davalla. El pou es troba unit lateralment amb un altre conducte vertical per sengles obertures a -5 i a -9 metres i una altra de majors dimensions a -18 metres, sobre una plataforma de blocs encaixats.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sitges
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 21 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Està situat a 230 metres al S5E de la gran dolina de Campgràs, comptats des de l'inici del camí que ens duu a l'avenc Benjamí-Digón. Des d'aquest punt hi ha un corriol mig perdut per arribar-hi.

Història

La primera exploració la va dur a terme l'equip de Rafael Amat i Carreras el 10 de febrer del 1924.
El mateix Amat dóna compte d'una història llegendària sobre aquest avenc. Es deia que fa molts anys foren detinguts a Begues uns lladregots, els quals havien de ser portats a les costes de Garraf per embarcar en una fragata i portar-los a complir la pena que havia determinat la justícia. Els encarregats de conduir-los pel camí de Begues a Garraf es van cansar de la feina encomanada i a mig camí els van llençar dins d'un avenc desconegut que van trobar durant el trajecte. De tornada al poble, el beguetans preguntaven si ja havien complert la feina i ells contestaren: "Sí, els lladres són a la fragata".
Però va resultar que un dels lladres no va arribar a caure i, amb l'ajut d'un pastor, va poder sortir i més tard va poder treure els seus companys. ??
Un cop va ser coneguda la veritat, l'avenc desconegut fou batejat com avenc de la Fragata.
(Se non è vero, è ben trovato).  

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Fragata

Fotos

foto 0: Avenc de la Fragata
foto 1: Avenc de la Fragata
foto 2: Avenc de la Fragata
foto 3: Avenc de la Fragata
foto 4: Avenc de la Fragata

Bibliografia

 1. Amat i Carreras, R. (1925).- "Sota el massís de Garraf. Campanya del 1924" Butll. CEC  Any XXXV (363-364): 233-267. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 1. Montoriol, J. (1950): "El campo de dolinas del Pla de Campgrás (Macizo de Garraf, Barcelona)" Speleon T. I (2): 23-29. Universidad de Oviedo.
 1. Borràs, J. (1973).-Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf (I):1-156.Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.