Espeleo World

Avenc de la Costa Llisa

Petit avenc de 7 m. de fondària al S del Farell (Caldes de Montbui)


La boca, de 0,80 x 0,70 metres, dóna pas a un pou de 4,50 metres que als 2 desemboca en una sala allargassada d'unes dimensions força acceptables (5 x 10 metres), amb fort pendent cap al S, on la sala forma una balma en el lloc més profund de la cavitat a – 7 metres, on s'observen algunes formacions estalagmítiques. La part N de la sala, en ser el terra inclinat, als 4 metres arriba a incidir amb el sostre.
Cavitat assentada sobre una diàclasi N20O, on s'aprecien formes erosives en els primers metres de pou. La sala és excavada en un estrat de gresos vermells molt visible.
Nota: La boca està mig tapada per un bloc encaixat, però el pas al pou sembla accessible, encara que notablement més estret que quan es va descobrir.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Caldes de Montbui
 • Comarca: Vallès Oriental
 • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
 • Recorregut: 15 metres
 • Desnivell: 7 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio: (Nota facilitada per Lluís Auroux) Coleòpters: Troglocharinus kiessenweteri També s'han localitzat, sense determinar: urodels, rat-penats, araneids, dípters,...
 • Última revisió: 2014-03-31 06:25:20

Situació


Poc abans del km. 31 de la carretera C-1415a (de Sentmenat a Castellar del Vallès) trobarem a la dreta l'entrada a la urbanització de Can Vinyals, la qual haurem de travessar tota pel carrer principal fins a empalmar amb una pista de terra que porta a la casa de Guanta (restaurant). Seguirem endavant i al poc es troba un gran dipòsit rodó d'aigua, la pista gira a la dreta i s'enfila per una urbanització (Bosc de Guanta) on de tant en tant anem trobant algunes poques cases. A partir de l'última casa, la pista empitjora el seu estat i poc més enllà acaba. Uns 250 metres abans del final de la pista hi ha una corba molt pronunciada amb una torre de conducció elèctrica (x: 426260; y: 4610993; z: 549 m.; ED50) i per sobre d'ella s'inicia un corriol ben marcat i net que en forta pujada s'enfila per la cresta en direcció NE. Abans d'arribar a la part més alta es passa pel costat d'unes fites antigues de gres rogenc (fites de terme ?; el límit municipal i comarcal es troba al mateix inici del corriol) i poc després el corriol es converteix en un camí més ampli que va planejant fins a desembocar a una àmplia pista. Anem per ella a l'esquerra, en direcció al Farell, i als 120 metres, a la dreta i tocant el marge de la pista es troba la boca de l'avenc. Desconeixem si aquesta pista és accessible per a vehicles o està tancada des del seu inici, però és molt més fàcil l'aproximació pujant des de Caldes de Montbui fins al Farell i seguir la pista fins l'avenc.

Història


Les úniques dades publicades són les resultants de l'exploració portada a terme per membres de la SIS – CET el dia 1 de setembre del 1984.
L'amic Lluís Auroux ens comenta que ell hi va estar a finals d'agost del 1989 i encara no estava feta la pista actual, aleshores l'avenc estava 1,5 metres per damunt del camí i sembla que quan van fer la pista van posar el bloc que mig tapona la boca.

Topos

Media

Biblio

 1. Cuyàs, Miquel; Badiella, Xavier (1987).- “Els petits avencs de la nostra muntanya (XX)”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (51-52): 82-86. Terrassa.