Avenc de la Font Falsa

Petit avenc de gairebé 7 m. de fondària a la zona de Guanta (Sentmenat)

Presenta una boca allargassada (N-S) de 1,50 x 0,70 metres, formant un pou de 3 metres, on la base s'eixampla fins els 1,20 metres. En direcció N es perllonga en una galeria fins aconseguir els 6 metres totals. A 2 metres abans d'arribar al fons d'aquesta galeria, que acaba en forma afuada, hi ha un forat de 0,50 x 0,30 metres, vertical i a peu de terra, on es comunica per un pou de 2,5 metres amb una estada inferior. Aquesta presenta una galeria de 0,50 metres d'amplada, 0,35 d'alçada i 3 metres de llargada en direcció S i on acaba sobtadament. En aquest punt s'assoleix el punt de màxima fondària a – 6,50 metres.
Assentada sobre diàclasi N 12 E, molt erosionada. Probablement havia actuat com a surgència temporal, a l'igual que la seva veïna, la Font Falsa de Guanta, però actualment el seu estat és fòssil i tan sols serveix per a petit punt d'infiltració en època de fortes pluges.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sentmenat
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
 • Recorregut: 15 metres
 • Desnivell: 7 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-03-27 15:57:47

Situació

Carregant mapa...


Poc abans del km. 31 de la carretera C-1415a (de Sentmenat a Castellar del Vallès) trobarem a la dreta l'entrada a la urbanització de Can Vinyals, la qual haurem de travessar tota pel carrer principal fins a empalmar amb una pista de terra que porta a la casa de Guanta (restaurant). Seguirem endavant i al poc es troba un gran dipòsit rodó d'aigua, la pista gira a la dreta i s'enfila per una urbanització (Bosc de Guanta) on de tant en tant anem trobant algunes poques cases. A partir de l'última casa, la pista empitjora el seu estat i poc més enllà acaba. Abans del final trobarem un cartell metàl·lic que indica la Font Falsa i uns 50 metres després hi ha una torreta elèctrica per damunt de la pista. A la seva alçada i uns 20 metres a l'E, amagat enmig del bosc i uns 15 metres per damunt de la pista, es troba l'avenc.

Història

Explorada per membres de la SIS del Centre Excursionista de Terrassa a primers de setembre del 1984, gràcies a la informació de Jaume Castells, de Castellar del Vallès, que l'havia localitzat anteriorment.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Font Falsa

Fotos

foto 0: Avenc de la Font Falsa
foto 1: Avenc de la Font Falsa
foto 2: Avenc de la Font Falsa

Bibliografia

 1. Cuyàs, Miquel; Badiella, Xavier (1987).- “Els petits avencs de la nostra muntanya (XX)”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (51-52): 82-86. Terrassa.

Copyright © Espeleoworld 2023.