Avenc de la Caseta dels Plans

Petita cova-avenc de 44 m. de recorregut a Gallifa

Cavitat estructurada en grans blocs de despreniment al llarg de dos eixos. L'accés es realitza per una estreta boca d'1 x 0,40 metres que es pot baixar sense cordes gràcies a les pedres col·locades artificialment. Aquest ressalt ens porta a una galeria ampla d'uns 9 metres de longitud. D'aquí trobem una sala de distribució: a la nostra dreta surt una estreta galeria que s'eixampla sota els intersticis que deixa un gran bloc caigut, i que finalment acaba bifurcant-se i estrenyent-se. A la nostra esquerra cal superar un ressalt de colada d'uns 3 metres d'alçada que porta a una segona sala, ampla i d'uns 10 metres de recorregut, on fineix la cova.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Gallifa
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
  • Recorregut: 44 metres
  • Desnivell: 6 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2016-02-26 09:10:23

Situació

Carregant mapa...


Uns 350 metres al S-SE de la Caseta dels Plans, a tocar del cingle que s'alça per damunt del vessant esquerre del Sot de les Avellanes.
Per arribar a la Caseta dels Plans hi han diferents pistes que hi porten: Des del km. 5 de la carretera BP-1241de Sant Llorenç Savall a Gallifa surt una pista que passant pel collet del Vinardell, coll del Pi del Guàrdia, desviament a la dreta i arriba fins la Caseta dels Plans. També s'hi pot anar des del Mas de la Roca, km. 12 de la mateixa carretera anant cap a Sant Sadurní.
L'amic Jordi Guillemot, en el seu blog: elcaudelguille.net té un minuciós itinerari a peu per arribar a l'avenc.

Història

Coneguda des de fa molt de temps per la gent de la contrada, s'havia fet servir de refugi durant la guerra civil.
Pràcticament desconeguda pels espeleòlegs, llevat d'una referència als mapes de l'Editorial Alpina, segurament proporcionada per membres del GES – CMB que la van visitar el març del 1963.
Segurament ha rebut visites en altres ocasions però no en tenim constància, excepte de les portades a terme per membres de la SIS – CET entre 1999 i 2008.
Actualitzem la fitxa (febrer 2016) amb la incorporació de la topografia realitzada per O. Andrés i J.Mª Torras (GES – CMB) el març del 1963 i que havia restat inèdita fins ara.

Topogràfics

topo 0: Avenc de la Caseta dels Plans
topo 1: Avenc de la Caseta dels Plans

Fotos

foto 0: Avenc de la Caseta dels Plans

Bibliografia

· Cavitat sense una bibliografia específica coneguda. Tan sols trobarem dades concretes al blog: elcaudelguille.net (apartat de rutes), d'on hem extret la major part de dades. · Coordenades facilitades expressament per Jordi Guillemot (SIS-CET).

Copyright © Espeleoworld 2023.