Espeleo World

Cova de l'Endal

Cova d'uns 80 m. de recorregut prop de Sant Sadurní de GallifaEstructurada sobre dues diàclasis paral·leles rígidament orientades N-S que en formen una de sola en la meitat N. En el tram S una sèrie de ruptures en l'envà separador permeten la comunicació entre ambdues diàclasis. De l'entrada principal, un xic complicada, s'ha de destacar: 1) Un gran bloc desprès, la situació primitiva del qual s'aprecia clarament en el sostre; 2) Blocs disseminats; 3) Canal d'evacuació d'aigües de la pluja, que és l'esquerda d'accés amb signes d'erosió evidents en les parets. A l'extrem S la ruptura interessa les dues diàclasis amb sortida a l'exterior per diàclasi transversal que talla la massa rocosa uns 5 metres; aquí notem que l'estrat de conglomerat del costat N està a un nivell inferior respecte al costat S.
El recorregut de 80 metres és estimatiu sobre la topografia més moderna ja que els autors no l'especifiquen. Momentàniament col·loquem la cavitat en gresos, encara que els autors parlen que es troba en calcàries arenoses. També cal fer notar que entre ambdues topografies el Nord magnètic varia 180º.
Fitxa provisional a revisar.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Gallifa
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 5 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-02-26 10:43:24

Situació


En el vessant N de la mola on es troba l'ermita de Sant Sadurní de Gallifa.
Des de Sant Feliu de Codines cal prendre la carretera BP-1241 i abans d'arribar a Gallifa, en el Km. 12,500 s'inicia la pista (tancada) que porta a la masia de la Roca. Cal seguir-la fins al pont de la Roca, al costat d'un antic forn de calç. A la dreta comença un camí que va remuntant la riera de la Roca i al cap de poc s'ha de seguir un trencall a l'esquerra més emboscat i més amunt torna a enllaçar amb el camí ample que s'enfila pel bosc en ziga-zagues. En un dels revolts surt un corriol (possiblement senyalitzat) que s'acosta al peu de la cinglera i que condueix a la cova de l'Endal.
Coordenades aproximades i situació de poca precisió.

Història


De ben segur coneguda des de temps remots. La primera notícia que tenim d'una visita per part d'espeleòlegs és la realitzada per membres del GES – CMB l'abril del 1951. Hi van tornar el març del 1963 que és quan O. Andrés i J.Mª Torras van topografiar i dibuixar una planta de la cova en paper quadriculat i que havia restat inèdita fins ara.
El maig del 1976 van visitar-la membres de la SIRE – UEC Gràcia que van publicar un article amb la topografia de la cova que fins ara era l'únic que coneixíem, malgrat que la cova és prou coneguda pels excursionistes que pugen a Sant Sadurní.

Topos

Media

Biblio

 1. S.Vicente; Salvadó,M.; Abad,J. (1976).- “La cova de l'Endal. Gallifa (Barcelona)”. Excursionisme (19): 17-19. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.