Cova de l'Endal

Cova d'uns 80 m. de recorregut prop de Sant Sadurní de Gallifa

Estructurada sobre dues diàclasis paral·leles rígidament orientades N-S que en formen una de sola en la meitat N. En el tram S una sèrie de ruptures en l'envà separador permeten la comunicació entre ambdues diàclasis. De l'entrada principal, un xic complicada, s'ha de destacar: 1) Un gran bloc desprès, la situació primitiva del qual s'aprecia clarament en el sostre; 2) Blocs disseminats; 3) Canal d'evacuació d'aigües de la pluja, que és l'esquerda d'accés amb signes d'erosió evidents en les parets. A l'extrem S la ruptura interessa les dues diàclasis amb sortida a l'exterior per diàclasi transversal que talla la massa rocosa uns 5 metres.
El recorregut de 80 metres és estimatiu sobre la topografia més moderna ja que els autors no l'especifiquen. També cal fer notar que entre ambdues topografies el Nord magnètic varia 180º essent la topografia de la SIRE el que té el Nord correcte.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Gallifa
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
  • Recorregut: 80 metres
  • Desnivell: 5 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Gresos
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-12-01 05:08:26

Situació

Carregant mapa...


En el vessant N de la mola on es troba l'ermita de Sant Sadurní de Gallifa.
Des de Sant Feliu de Codines cal prendre la carretera BP-1241 i abans d'arribar a Gallifa, al km 11, hi ha un bon lloc per aparcar el cotxe. Davant mateix s'inicia una pista direcció Nord, convertint-se després en corriol, tornant una altra vegada a pista passant així al costat del Mas la Roca fins a un pont sobre la Riera de la Roca. Per un costat d'aquest pont s'inicia el sender Camí dels Feliuans que s'enfila tot fent algunes ziga-zagues per la cara Nord-est de la Mola fins arribar al Collet de Pedra (d'aquest punt continua una pista per la que en uns 900 metres s'arribaria al Collet de Sant Sadurní). Uns 150 metres abans del Collet de Pedra cal deixar el sender (veure foto, punt X: 426971; Y: 4617722) i seguir per sota d'ell i pel mig del bosc sense camí. Es passa per una zona plana, de sòl negre, que sembla una antiga carbonera i seguint endavant s'arriba al peu de cingle on es poden observar les fissures verticals on en altura es localitzen les boques de la cova.

Història

De ben segur coneguda des de temps remots. La primera notícia que tenim d'una visita per part d'espeleòlegs és la realitzada per membres del GES – CMB l'abril del 1951. Hi van tornar el març del 1963 que és quan O. Andrés i J.Mª Torras van topografiar i dibuixar una planta de la cova en paper quadriculat i que havia restat inèdita fins ara.
El maig del 1976 van visitar-la membres de la SIRE – UEC Gràcia que van publicar un article amb la topografia de la cova que fins ara era l'únic que coneixíem, malgrat que la cova és prou coneguda pels excursionistes que pugen a Sant Sadurní.

Topogràfics

topo 0: Cova de l'Endal
topo 1: Cova de l'Endal

Fotos

foto 0: Cova de l'Endal
foto 1: Cova de l'Endal
foto 2: Cova de l'Endal
foto 3: Cova de l'Endal
foto 4: Cova de l'Endal
foto 5: Cova de l'Endal
foto 6: Cova de l'Endal
foto 7: Cova de l'Endal

Bibliografia

  1. S.Vicente; Salvadó,M.; Abad,J. (1976).- “La cova de l'Endal. Gallifa (Barcelona)”. Excursionisme (19): 17-19. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  • Dades de situació, coordenades i fotografies facilitades per Carlos Ibáñez (veure la ruta en el seu Wikiloc: Cingles de Gallifa- la Mola-Sant Sadurní-Serrat Punxegut – Camí dels Feliuans) que la va poder localitzar el maig de 2019 gràcies al track facilitat per Josep Parès del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines.
  • Revisió i fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).

Copyright © Espeleoworld 2023.